Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 2341 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000189)
Toon map op Google Earth



Stadhuis te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN / BELGIË
(Grote Markt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË Overzicht voorzijde
Arch. Cornelis Floris de Vriendt
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht voorzijde
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: In 1880 overkoepelde binnenkoerStadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: 20 beelden rondom koepel stellen oude ambachten voor (1880)Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: 50 wapens van Antwerpse instellingen (1880)Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Schouw van de militiezaal (1880)Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Detail van een deur met klassieke elementenStadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:  Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Versiering in binnenkoer
Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Schoorsteenmantel in kabinet burgemeester door Pieter Coecke van Aelst (begin 16de eeuw)Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Onderste deel van schouw van Pieter Coecke van Aelst (begin 16de eeuw)Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Deur kabinet burgemeesterStadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:  Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Prachtige schouw in de trouwzaal van Cornelis Floris (16de eeuw)Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Detail inrichting trouwzaalStadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Ionische zuilen op de eerste verdieping van het middenrisaliet.
Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Ionische zuilen op de tweede verdieping van het middenrisaliet.Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Het onderste gedeelte werd volledig uitgevoerd in gebosseerde stijl zodat het een zware stevige indruk geeft.  Deze techniek werd veel gebruikt in Italië.Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Korintische zuilen op de derde verdieping van het middenrisaliet.Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Composietzuilen op de vierde verdieping van het middenrisaliet.Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:

Beschrijving van Stadhuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:

Het meest opvallende gebouw op de Grote Markt in Antwerpen is ongetwijfeld het stadhuis. Dit vroeg renaissancegebouw is van architect Cornelis Floris de Vriendt, en was af in 1564. Het is daarmee één van de oudste renaissancegebouwen (en misschien ook één van de geslaagdste) uit de Lage Landen.

In het begin van de 16de eeuw had de stad plannen gemaakt om een gotisch stadhuis te bouwen, in de stijl van de Hallen van Leuven, Brussel en Oudenaarde. Ze moesten echter hun bouwmaterialen aanwenden bij de verdediging tegen de aanvallen van het leger van Maarten van Rossem uit Gelre. 20 jaar later was de financiële positie van de stad zo goed, dat een nieuw, groot stadhuis kon gebouwd worden. Maar ondertussen was de mode veranderd. De gotiek was vervangen door de renaissance.

De stijl is duidelijk Renaissance (let op de superpositie van Dorische Ionische, Korintische en composietzuilen), maar de middensectie herinnert tevens aan de Gotische torens die verscheidene Vlaamse en Brabantse gemeentehuizen sierden. Het is aan deze atypisch renaissanceuitspatting te danken dat het gebouw zo geslaagd is. Denk het middenrisaliet (middenstuk) even weg (hou een blad boven het stuk van de foto, en wat overblijft is een gebouw met de allures van een militaire opslagplaats!

De 45 deuren op grondniveau waren bedoeld voor kleine winkeltjes. De huur die de winkeliers betaalden hielp om het presigieuze gebouw te financieren. Dit gedeelte werd volledig uitgevoerd in gebosseerde stijl zodat het een zware stevige indruk geeft onderaan het gebouw. Deze techniek werd in de renaissance veelvuldig gebruikt bij de Italiaanse paleizen.

De middensectie is gesierd met beelden van Vrouw 'Justitia' en Vrouw 'Prudentia'. De wapens zijn die van de Hertog van Brabant (zwart veld met gouden leeuw), van de Spaanse koning Filips II (midden) en de Markgraaf van Antwerpen (rechts). Boven de wapens staat een Maria beeld, dat duidelijk te groot is voor de niche. Dit is een resultante van de contra-reformatie waarbij het originele beeld van Brabo de plaats moest ruimen voor iets christelijkers van de Jezuïten.

Reeds in 1576 zou een brand tijdens de Spaanse Furie veel schade toebrengen: enkel de buitengevel overleefde. Na 1579 werd het stadhuis herbouwd. In de periode 1882-1891 werd een grondige renovatie doorgevoerd, waarbij het interieur werd veranderd. De weelderige decoraties van het interieur dateren uit de die periode.


Philippe Serluppens: 'Ik ben fier over het prachtige stadhuis van Antwerpen. Dit mooie gebouw moet meer toeristisch in de kijker komen.'



Français
English