Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2638 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000386)
Toon map op Google EarthSint-Janskapel te WOMMELGEM / BELGI╦
(Uilenbaan)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Janskapel WOMMELGEM / BELGI╦
Foto door Karel De Wulf

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Janskapel WOMMELGEM / BELGI╦: Sint-Janskapel WOMMELGEM / BELGI╦: Sint-Janskapel WOMMELGEM / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Janskapel WOMMELGEM / BELGI╦:

Karel De Wulf (o.a. sterk gebaseerd op de website van de gemeente Wommelgem): 'De Sint-Janskapel was vroeger van grote betekenis voor het volk. Er hadden regelmatig bedevaarten plaats (tegen allerlei ziekten, maar vooral de 'overschreeuw' bij kinderen had toen veelvuldig plaats). De verering van Sint-Jan-de-Krijter moet het grootst geweest zijn in de 17de eeuw, toen de streek fel door de pest getroffen werd.

Het bouwjaar van de kapel is onbekend, maar een eerste bron verwijst naar de 14de eeuw (n.v.d.r. met name 1346). Het prachtig interieur van de bidplaats werd in 1965 door vandalen verwoest.

Verschillende beelden worden door de Heemkundige Kring bewaard. Het monument werd in 1971 gerestaureerd en geklasseerd. Sindsdien hebben elk jaar de Sint-Jansfeesten plaats.

Ik heb er met mijn Kever Cabriolet ooit eens een stel trouwers heen gevoerd. Van een buurtbewoner vernam ik dat de kapel ooit 'deel uitmaakte' van het industrieterrein. Door toedoen van een industriŰel weldoener zou de kapel prima in orde gebracht zijn en overgedragen aan de gemeente... of dat waar is weet ik niet. In alle geval een mooi gebouwke.'

Paula Callens: 'Op 1 mei 2008 wordt onze eerste kleinzoon Pepijn gedoopt in de Sint Janskapel. Door toedoen van onze zoon en zijn vriendin, samen met hun vrienden. Wij zijn op voorhand even een kijkje gaan nemen, locatie, sfeer, gebouw enz... Het heeft Úcht iets: stille getuigen van een stukje geschiedenis, waar helaas, veel mensen aan voorbij gaan. Niettegenstaande het gelegen is vooraan, in een industrieterein, heeft de bewuste weldoener, een prachtig initiatief genomen, om dit charmant gebouw toch in ere te herstellen. Gezellig tussen bomen (al zijn het er maar een paar). Even verpozen op de bank, in de zon, naast de kapel. 1346 is ver terug in de tijd, doch wegdromen doe je. Een bezoekje meer dan waard.'Franšais
English