Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 2116 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000408)
Toon map op Google EarthRodenborgh te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN / BELGIË
(Grote Markt 40)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Rodenborgh ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Beschrijving van Rodenborgh ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:

Frits Schetsken: 'Hier stond al vóór 1401 een huis. Dat wordt op 26 november 1454 aangekocht door de ambachtsgilden van de huidenvetters en de schoenmakers. Zij verbouwen hun ambachtskamer in 1500 en in 1590, waarna ze in 1644 de huidige voorgevel in barokstijl laten aanbrengen. Wanneer op 1 juni 1678 de huidenvetters elders een onderkomen zoeken, blijven de schoenmakers nog ruim 75 jaar bij hun leest, zij worden nu de enige eigenaar en dat tot 11 september 1755. Op die datum verhuist het ambacht van de timmerlieden en schrijnwerkers vanuit hun gildenhuis in de Hoogstraat naar Rodenborch op deze eersterangs positie.

De nieuwe bewoners nemen beeldhouwer Bex in de arm om hun stiel in vier bas-reliëfs op de voorgevel tot uiting te brengen. Daar zie je dan ook boven de mezzanine telkens hoe vier putti – lieflijke kindjes – met het gereedschap van pa aan het werk zijn. Helemaal links lijken ze te werken aan een dakspant, daarnaast bouwen ze aan een staakmolen, verder zie je ze bezig met zagen en bewerken van enkele balken om tenslotte helemaal rechts het schrijnwerk voor een sierlijke kast te maken.

Wanneer de revolutionaire Fransen België inlijven wordt Rodenborgh op 27 februari 1798 als nationaal goed verkocht, want die Fransen heffen alle gilden en ambachten op. Zo komt het huis eerst in particuliere handen, waarbij het eind 19de eeuw op het gelijkvloers gewijzigd wordt. De twee linkse bogen van het gelijkvloers worden samengevoegd tot een grote doorgang, zodat hier lading binnengebracht kan worden door karren en auto’s. De rest van het gelijkvloers is in de jaren 1960-’70 het alternatieve jongerencafé De Groene Michel met hetzelfde aartsengellogo als het toenmalige sigarettenmerk.

Nadat het Antwerpse stadsbestuur het pand heeft verworven volgt in 1982 een grondige restauratie, waarbij op het gelijkvloers de oorspronkelijke toestand wordt hersteld. Het vak midden tussen de bas-reliëfs wordt opgevuld met een rode burcht, zodat de naam nu voor alleman zichtbaar is. Het gebouw wordt dan ter beschikking gesteld van een reeks persinstellingen met in de kelder een ruimte voor persvoorstellingen. Nu, maart 2013, staat het gelijkvloers leeg en lijkt er ook een eind te komen aan het gebruik van Rodenborgh voor de persorganen.

Het huis Rodenborgh is een van de drie authentieke gevels aan de Grote Markt. De beide andere zijn buurman ‘De Balans’ op nr.38 en het huis ‘Groote Mont toe’ op nr.24, beter gekend als Café Noord. Die laatste gevel is van de bekende bouwmeester Jan Pieter van Baurscheit jr., maar wijkt qua vormgeving zodanig af van de nep-oude gevels die het pand flankeren, dat stadsgidsen regelmatig van toeristen de vraag krijgen wanneer dat pand nu eens aan de andere wordt aangepast. Of hoe authenticiteit het moet afleggen tegen het verwachtingsbeeld van de hedendaagse mens.'Français
English