Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1742 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000653)
Toon map op Google EarthCongreskolom te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL / BELGI╦
(Congresplein)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Congreskolom BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦ Vooraanzicht uit zuidoosten
Aut. Jozef Poelaert.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Vooraanzicht uit zuidoosten
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Congreskolom BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Detail bovenaan (koning Leopold I)Congreskolom BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Detail onderaan achterzijdeCongreskolom BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

Beschrijving van Congreskolom BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

De zuil werd als herinnering gebouwd aan het Nationaal Congres dat onze grondwet ontwierp. Hij is 47 meter hoog, werd tussen 1850 en 1857 opgetrokken, met als architect Jozef Poelaert.

Op de 4 hoeken staan figuren die belangrijke principes voorstellen: de vrijheid van onderwijs, de vrijheid van eredienst, de vrijheid van vereniging en de vrijheid van drukpers. Boven op de zuil staat een standbeeld van Koning Leopold I. Onderaan bevindt zich het Graf van de Onbekende Soldaat (uit 1922) (oorlogsmonument).

Alan Loobuyck:
'Aan het graf van de onbekende soldaat staat een 'eeuwige vlam' die nooit wordt gedoofd. Er blijft altijd een bewaker bij de vlam zodat vandalen, die ze geregeld trachten te doven, het vuur laten branden. Elk jaar op 11 november wordt de onbekende soldaat herdacht en sinds kort ook alle slachtoffers van gewapende conflicten, dus ook terreuraanslagen.'

Koen De Landtsheer: 'Naast het voornoemde geeft de zuil tevens enkele artikelen uit de Belgische grondwet, de meest liberale van dat moment in Europa. Ook staan de 200 namen vermeld van de leden van het Nationaal Congres, de grondwetgevende vergadering die na de revolutiedagen in het leven werd geroepen. Opmerkelijk ontbrekend is de naam van de Potter, theoretisch voorman van het anti-orangisme, pleitbezorger van de republiek, wiens naam door het volk gescandeerd werd tijdens de revolutiedagen, opgenomen in het Gouvernement Provisoire (jawel Frans!) of beter er door gerecupereerd, maar die door zijn radicale opvattingen al vlug in onmin raakte bij zijn 'revolutionaire' collega's. Heel wat andere namen doen belletjes rinkelen: associaties met 20ste- eeuwse politici (Nothomb)..., of vooral gekend omwille van heel wat toponiemen in Brussel en daarbuiten(Rogier, BrouckŔre, Vilain XIV...). Consolidatie van een staatsgreep. 'Franšais
English