Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1817 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000698)
Toon map op Google EarthBroodhuis te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL / BELGI╦
(Grote Markt (Grand Place))

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦ Overzicht voorgevel
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht voorgevel
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Detail spitsBroodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Detail ramenBroodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Detail dakBroodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Voor deze foto uit 1938 danken we Pim Vermeulen.Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:
Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:
Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

Beschrijving van Broodhuis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

Het broodhuis (de originele broodhalle) staat tegenover het stadhuis op de Grote Markt. Dit gebouw wordt ook ''s Conincxhuys' genoemd.

Het gebouw ontstond in 1405, en het was de bedoeling dat de bakkers daar hun brood zouden verkopen. Maar die verkochten hun brood liever thuis, zodat het gebouw spoedig leeg stond. De Hertogen van BourgondiŰ namen het gebouw dan in gebruik (vandaar de tweede naam ''s Conincxhuys'), oa. voor de belastingontvanger. In 1504 was de toestand van het gebouw zo slecht, dat men besloot het af te breken en te vervangen door een nieuw gebouw. Dit werd een voorbeeld van Brabantse gotiek (laatgotiek) uit 1515. Als architect worden oa. A. Keldermans en Hendrik van Pede genoemd. Het gebouw zou echter veel schade oplopen tijdens de beschietingen van Brussel in 1695, en maar met de grove borstel hersteld worden. In 1873-85 werd het afgebroken en herbouwd naar de originele plannen. Hierna werd het ingehuldigd als museum door burgemeester Karel Buls.

Een grondige renovatie werd geleid door Jamaer (met dank aan Jurgen Coysman).

Johan Culo : 'Fraaie structuur. Hoge moeilijke afwerkingsfactor. 'Franšais
English