Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2207 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000720)
Toon map op Google EarthHuis van't Sestich te LEUVEN / BELGI╦
(Naamsestraat 71)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Huis van't Sestich LEUVEN / BELGI╦ Voorgevel
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Voorgevel

Beschrijving van Huis van't Sestich LEUVEN / BELGI╦:

Dit gotische herenhuis met trapgevel werd in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd voor de familie 't Sestich, die uit de Eifel afkomstig was. De LX in de geveltop is trouwens een woordspeling op de naam van de familie.

De vensters zitten vervat in Brugse traveeŰn, die elk een lancetboog vormen. Binnen de lancetbogen bevinden de bovenste vensters zich in een soort van drielobtracering. Creatief is dat voor de 2 middelste lancetbogen, de middelste lob door een venster gevormd wordt. De 4 lancetbogen zijn samen ondergebracht in ÚÚn grote spitsboog. De punt van de 2 buitenste lancetbogen omschrijft een kruis in een cirkel. Tussen de lancetbogen werd voor davidsterren gekozen. De 2 buitenste zijn kleiner dan de grote davidster in het midden.

In de velden tussen de toppen van de grootste ster bevinden zich vierpasbogen. In het midden van deze ster zit eveneens een vierpasboog, omschreven door een cirkel, waarrond nog driepasbogen zitten.

Deze zespuntige sterren hebben aanleiding gegeven tot de veronderstelling dat de uit Duitsland ingeweken familie in feite van joodse oorsprong was. Dit vermoeden werd nog versterkt werd door een Hebreeuws opschrift dat aangebracht is in een huisgevel. De joodse herkomst is echter niet bewezen. In occulte kringen wordt het symbool gebruikt om te voorkomen dat men onder invloed van een vloek komt. De roomse inquisitie gebruikte het symbool tijdens haar bekeringsactiviteiten. De 'Evangelist', zoals zij de beul noemden, die zwaard, brandstapel of ander martelwerktuig gebruikte tot de dood er op volgde, was er mee versierd. En tijdens de kruistochten waren ook de paarden en schilden van de trotse ridders ermee versierd.

Tegenwoordig doet het gebouw dienst als ontvangstruimte voor de faculteit economie van de universiteit.


Tinneke Schoofs: 'Mooi!!' Jaap Kirchner: 'Heb jarenlang schuin tegenover het huis gewoond (Naamsestraat 86) en me wild geŰrgerd dat dit prachtige huis zo stond te verkommeren. Ben dan ook dolgelukkig dat het na zovele jaren achteruitgang eindelijk gerestaureerd is. Met name ook dankbaar dat het beeldhouwwerk boven in de gevel vervangen is! Geef het gebouw dan ook een acht. Wel oogt het gehele ensemble wat stenig en is er behoefte aan wat meer groen. Misschien moet de rijweg wat smaller en kunnen er kleine bomen geplaatst worden. Het tegenover liggende Van Dale College is trouwens ook een juweel! Leuven is in elk opzicht een bouwkundige schatkamer en steeds een bezoek waard!'

germain vervaecke: 'Super mooi, enig, absoluut te beschermen !!!!!'Franšais
English