Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1665 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000944)
Toon map op Google EarthStadhuis te JODOIGNE / GELDENAKEN / BELGI╦
(rue du ChÔteau)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Stadhuis JODOIGNE in GELDENAKEN / BELGI╦ Overzicht hoofdgebouw
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht hoofdgebouw
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Stadhuis JODOIGNE in GELDENAKEN / BELGI╦: Detail inkomStadhuis JODOIGNE in GELDENAKEN / BELGI╦: Bijgebouw

Beschrijving van Stadhuis JODOIGNE in GELDENAKEN / BELGI╦:

Dit stadhuis was vroeger een school. Men noemde deze school 'kasteel Pastoor', en die school werd opengehouden door de 'Zusters der Voorzienigheid'.

Frits Schetsken: 'Op deze plaats wordt rond 1224 op een naast het riviertje de Gete oprijzende rotsformatie door graaf Gilles de Duras een stevige woning opgericht. Daarvan is nog een klein stukje te zien op de kleine rechtse foto van het koetshuis, dat zelf van 1730 dateert. Helemaal links zie je daar de oude dertiende-eeuwse donjon ingebouwd, met de dakkapel en het romaanse venster in de zijgevel.

Wat er verder nog overschoot van het oude kasteel is in 1729 door graaf Jean-Englebert de RomrÚe vervangen door een groot en mooi hof van plaisantie, ontworpen door de Leuvense architect Verreucken - dat is dus het hoofdgebouw met de beide hoektorens en hun uivormige spitsen. Deze renaissancewoning, waarvan de muren met gobertangesteen zijn bekleed, werd destijds nog altijd het gravenkasteel genoemd.

Maar wanneer latere bewoners, de familie d'Yve de Bavay, hun eigendom in 1849 verkopen aan notaris Philippe Pastur, gaat men spreken over het Pasturkasteel.

Weer een tijd later vestigt zich hier het pensionaat en de directie van de school van de zusters der Voorzienigheid, waarna het in 1971 beschermde gebouw aangekocht wordt door het stadsbestuur van Jodoigne en in 1988 wordt ingehuldigd als nieuw stadhuis.

In de voortuin - niet zichtbaar op de foto - staat thans de oude openbare pomp die sinds de 18de eeuw op de Grote Markt de omwonenden van drinkwater voorzag. Rondom heeft keramist Claude Rahir een fresco aangebracht, alles op initiatief van de broederschap Capella Fori Geldoniensis - de Kapel van het Geldenaakse Marktplein.'Franšais
English