Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1793 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001027)
Toon map op Google EarthKoninklijk Paleis te Laken te LAKEN / BRUSSEL / BELGI╦
(Koninklijke Parklaan)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Overzichtsfoto ons aangeboden door Bart van Oudenhove (zie www.bartvo.com)Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦:
Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦:

Beschrijving van Koninklijk Paleis te Laken LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦:

Het Koninklijk Paleis van Laken werd tussen 1782 en 1784 opgetrokken als buitenverblijf voor de Oostenrijkse landvoogdes Maria-Christina en haar gemaal Albert van Saksen-Teschen. Napoleon Bonaparte, die er vaak kwam, liet het restaureren en voorzien door meubilair uit Parijs. Koning Leopold I overleed hier in 1856. Koning Leopold II overleed hier in 1909.

Het centrale portiek rust op zuilen die een rijkelijk gedecoreerd fronton dragen. De hoekrisalieten zijn hiermee in evenwicht door hun kolossale pilasters. Deze hoekrisalieten dragen een mansardedak. Boven de centrale gevel zijn deze verbonden door middel van een balustrade.

Het koepeldak achter het fronton correspondeert binnen met een groot, rond salon, dat rondom is afgewerkt met Ionische zuilen, en aan de tuinzijde talloze deuren heeft. De koepel zelf heeft een bovenlicht.

In 1890 werd het gebouw door een brand getroffen. A.Balat leidde de herstellingswerken. Tussen 1902 en 1913 werd met Ch. Girault een belangrijke uitbereiding verwezenlijkt.


gianni de meester: 'ik vind het niet super prachtig maar toch mooi en heb het al eens bezocht was zeer tof .Alleen ÚÚn iets weet ik ik zou daar niet graag wonen !!!!!!'Franšais
English