Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0001042)
Toon map op Google EarthAtomium te LAKEN / BRUSSEL / BELGI╦
(Atomiumsquare)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.


Arch. Waterkeyn
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Beschrijving van Atomium LAKEN in BRUSSEL / BELGI╦:

Bizar modern gebouw vol symboliek dat ter ere van de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 opgericht werd. Het heeft de vorm van de samenstelling van de atomen van een ijzer (9 bollen), 165.000.000.000 keer vergroot. Het bestaat uit een stalen gebinte bekleed met aluminium (dit wordt volgens Chretien Comhair tijdens de renovatie van 2004-2005 vervangen door nikkelstaal). De bollen zijn zo'n 18 m groot qua diameter. Ze werden verbonden met lange cilinders die een diameter hebben van 3 m. Deze cilinders worden gebruikt om van de ene bol naar de andere te geraken. Zij bevatten roltrappen. De hele constructie is meer dan 100 m hoog.

Eigenlijk is het Atomium voor Brussel hetgeen de Eifeltoren betekent voor Parijs (die werd ook gebouwd voor een wereldtentoonstelling). De souvenirwinkeltjes staan dan ook vol met kleine modellen van dit gebouw.

Het gebouw werd ontworpen in 1955 door AndrÚ Waterkeyn, directeur bij Fabrimetal, met als streefdoel slechts 6 maanden overeind te blijven staan, maar vandaag staat het er nog steeds. Een renovatie was dan ook dringend nodig begin 21e eeuw. Waterkeyn, ondertussen hoogbejaard, werd hierin nog betrokken. De bovenste bol zal naar hem vernoemd worden (sic ANP). Heropening van het Atomium is voorzien op 14 februari 2006.

Bovenaan heb je een panoramisch restaurant met een prachtig uitzicht over Brussel.

Een zeer interessante site ivm het Atomium.Franšais
English