Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1626 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001631)
Toon map op Google EarthNorbertijnenabdij van Postel te MOL / BELGI╦
(Abdijlaan)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦
Foto door Jochem Baas

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦: Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦: Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦: Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦: Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦: Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦: Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦:
Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦: Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦:

Beschrijving van Norbertijnenabdij van Postel MOL / BELGI╦:

Erwin Janssens: 'In de Middeleeuwen was Postel geen zelfstandige abdij, maar een afhankelijke stichting van de abdij van Floreffe bij Namen. Dat betekende dat Postel niet door een abt werd bestuurd, maar onder leiding stond van een provisor, die verantwoording verschuldigd was aan de moederabdij van Floreffe.

Onder het baanbrekend beleid van Rombout Colibrant kende de Postelse gemeenschap een relatieve bloei. Colibrant was in 1544 te Leuven geboren en was ingetreden in Floreffe. Toen hij daar tot abt werd gekozen, weigerde Farnese ( Landvoogd der Nederlanden ░1545 - +1592) hem te bevestigen. In plaats daarvan stuurde hij hem naar Postel als Provisor.

Bisschop Masius ( Zaltbommel,1545 - 's-Hertogenbosch,1614) steunde Colibrants streven naar zelfstandigheid en in 1613 werd Postel een onafhankelijke proostdij met Colibrant als proost. Als 76-jarige mocht hij het nog beleven dat Postel een zelfstandige abdij werd. Op 16 Mei 1621 werd Colibrant in de moederabdij van Floreffe tot eerste abt van Postel gewijd. In tegenstelling tot Averbode en Tongerlo is in Postel de oude middeleeuwse kerk wel bewaard. Deze turfstenen Sint-Niklaaskerk dateert uit het einde van de 12de eeuw en heeft nog de typische romaanse kenmerken. Op last van Colibrant werd het koorgestoelte aangebracht, waarin heden ten dage nog steeds de getijden worden gezongen. Het kloosterpand dateert uit 1631.'


Fons Geuens: 'Heel mooie plaats, zeker een bezoek waard.'Franšais
English