Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1888 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004208)
Toon map op Google EarthDe Zwane te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL / BELGI╦
(Grote Markt / Grand Place 9)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

Beschrijving van De Zwane BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

In de 15e eeuw was hier een cabaret gevestigd. Het gebouw sprong naar achter tov. de omliggende woningen, en er was een tuintje. In 1523 werd een houten gebouw opgetrokken dat gealligneerd was met de omliggende gebouwen.

Na het bombardement in 1695 werd het gebouw heropgetrokken met behulp van financier Pierre Fariseau. De stijl is Vlaamse Barok, met een vleugje Louis XIV.

Pas in 1720 werd het door de slagersgilde aangekocht, om er hun gildehuis van te maken.

In 1830 werd het een cafÚ-logement. Hier schreef Karl Marx, samen met Engels, zijn 'Manifest'. De Belgische Arbeiderspartij werd er in 1885 opgericht.

'Gedurende de bezetting werd in dit huis een aanslag gepleegd t.a.v. een meeting van Zwarten Een bom ontplofte op de eerste verdieping. Ik heb geen idee van het aantal doden of gewonden' meldt Rudy Bogaerts

Klik hier voor de andere gebouwen op de Grote Markt.


Frits Schetsken: 'Bij De Zwane begint het volgende verhaal: De drie gratiŰn op de geveltop hebben allemaal enigszins gezwollen buiken. Zijn ze in verwachting en zo ja, van wie dan wel? De linker dame kijkt naar de man op het paard rechts van haar, Karel van Loreinen, die je ziet op de foto's van In de Gulden Boom. Maar hij ontkent en wijst naar de overzijde, naar het huis De Gulden Boot, waar Bonifacius op de top balanceert. Maar ook hij pleit onschuldig en wijst op zijn beurt naar het huis In Den Vos helemaal rechts op de Grote Markt. En inderdaad, onder de mantel van Sint-Niklaas op dat huis piepen drie vergulde kindertjes! 'Franšais
English