Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 4468 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004421)
Toon map op Google Earth



Voormalig Augustijnerklooster - Sint-Michielscollege te BREE / BELGIË
(Vrijthof)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Voormalig Augustijnerklooster - Sint-Michielscollege BREE / BELGIË
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Voormalig Augustijnerklooster - Sint-Michielscollege BREE / BELGIË: Voormalig Augustijnerklooster - Sint-Michielscollege BREE / BELGIË:

Beschrijving van Voormalig Augustijnerklooster - Sint-Michielscollege BREE / BELGIË:

Origineel deden deze gebouwen dienst als abdij van de Augustijnersorde. Vanaf 1881 werden zij gebruikt als schoolgebouw voor het bisschoppelijk Sint-Michielscollege.

Rik van de Konijnenburg: 'Over het stadhuis van Bree, het oude Augustijnerklooster, bestaat een mooi boek. Het is uitgegeven bij Lannoo: Het stadhuis van Bree, een voormalig augustijnerklooster, Lannoo - Tielt, 2006De bouw startte in 1657. De paters Augustijnen hadden door de erfenis van Gerard Baron de taxis middelen om in Bree een klooster annex Latijnse school op te richten. In 1718 werden alle bouwwerken voltooid met de wijding van de kapel. patroon van de kapel, en het klooster, was Nicolaas van Tolentijn. In 1797 werden de paters verdreven en de gebouwen geconfisqueerd door de Fransen die het trachtten te verkopen als zwart goed. Tot het gebouw in 1884 terug in bezit kwam van het bisdom had het verschillende functies gaande van gendarmerie, inclusief paardenstallen en hooizolders, tot gemeenteschool met conciërgewoning. Van 1884 tot 1992 was in de gebouwen het Bisschoppelijk Sint-Michielscollege gehuisvest. Zij verlieten in 1992 het pand en verhuisden naar het Augustinusinstituut in de Sint Jacobstraat. Het stadsbestuur nam de gronden en gebouwen in erfpacht van het bisdom en in 1996 startten de restauratiewerken. Het gebouwenbestand werd herleid tot zijn historische essentie, nl. het augustijnenklooster, maar ingericht met moderne technieken conform de noden van een stedelijke administratie. In 2004 werden de werken beëindigd en nam de stedelijke administratie zijn intrek in het gebouw dat vanaf dan dienst doet als Stadhuis van Bee.In het gebouw werden schitterende 18de eeuwse muurschilderingen ontdekt die nu in hun volle glorie te bewonderen zijn. De zolder werd ingericht als raadzaal en kreeg de naam Kim Clijsterszaal. De oorspronkelijke open binnenkoer werd overkoepeld met een glazen dak en doet nu dienst als ontvangst- en receptieruimte.

Het gebouw kan met een gids bezocht worden na telefonische afspraak met de dienst info en toerisme, 089 84 85 61'



Français
English