Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2252 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004429)
Toon map op Google EarthDuizendjarige eik te LUMMEN / BELGI╦

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦: Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦: Er is duidelijk een zware tak afgescheurd, met erg zware gevolgen.Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦: Grote wond onstaan door het afscheuren van een dikke tak.Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦: De boom is hol.Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦: Van onderaan kan je naar boven het gat zien, onstaan door het afscheuren van een dikke tak.Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦: Horizontaal kan je beneden dwars door de boom kijken.Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦: Aantasting door wormen.

Beschrijving van Duizendjarige eik LUMMEN / BELGI╦:

Of deze eik uit Lummen (gehucht Mellaar) inderdaad een boom van meer dan duizend jaar oud is, is niet geweten. Het is wel overduidelijk had hij zeer oud is, de stamomtrek is ongeveer 6,3 meter. De gezondheid is dan ook niet meer zo denderend: de kern is helemaal weggerot, en ook wormen veroorzaken de nodige schade. Je kan van onderaan binnen kijken naar het gat dat onstaan is door het afscheuren van een dikke tak, en onderaan horizontaal dwars door de boom kijken. In feite leeft deze boom enkel nog aan de buitenkant, wat hem nog heel wat jaren kan doorhelpen. Ik vrees echter erg voor de stevigheid, en verwacht in feite dat ÚÚn of andere storm hem zal vellen (net zoals de Droogmanseik) .


Het is vrij zeker dat (naar Frankische gewoonte) onder deze boom recht geproken werd (in die zin is hij waarschijnlijk het meest bezondere gerechtsgebouw van ons land). Ook in latere tijden (17e eeuw) speelde hij nog een rol bij de uitvoering van straffen. Zo werden in de 17e eeuw heksen naar deze boom geleid voor de uitvoering van hun doodstraf.

Let op wanneer je hem wil bezoeken, vanop de parking kom je eerst een andere, indrukwekkende eik tegen.

Volgens Rudo Snyers werd hier in 2000 een Milleniumbos aangeplant met 120 jonge eiken - ÚÚn voor elke Lummense boreling - bedoeld als speelbos voor latere generaties. Een algehele opfrissing van het domeintje staat trouwens op stapel.

Bij deze boom kan u tijdens de Open Monumentendag van 12 september 2004 terecht. Kinderen kunnen er tussen 10 en 17 uur terecht en komen op een speelse manier meer te weten over de bomen. In de namiddag zal een middeleeuwse zanggroep optreden en zal er een toneelopvoering van het heksenproces plaatsvinden. (Deze laatste info is afkomstig van Natasja Verboven, Bediende Toerisme Lummen).

Giovanni Cauwenberghs: 'Een jaar of twee geleden hong er plots een afschuwelijk blauw kapelletje in de duizendjarige eik. Dit terwijl op deze plek - die trouwens het Verbrand Goed noemt - vele mensen terecht gesteld werden omwille van hun heidense overtuiging. Toen het kapelletje een jaar geleden plots verdwenen bleek, was ik dan ook heel gelukkig dat deze boom terug in zijn oorspronkelijke natuurlijke pracht kon stralen. In een lokale krant las ik dat zogezegde vandalen het kapelletje verwijderd of gestolen hadden. Prachtig werk zou ik zeggen. Tot mijn grote verbazing hangt sinds enige tijd weerom een nieuw afstotelijk kapelletje in deze heilige boom. Hebben deze mensen dan geen enkel respect voor natuurlijke schoonheid. In onze geschiedenis zijn reeds massaal veel sacrale plaatsen door de christianisatie ontheiligd en vernietigd wat ik persoonlijk heel erg vind. Kapelletjes op zich hebben iets sereens en dat vind ik helemaal OK, maar plaats ze toch niet in dergelijke bomen.'

Mick Goeman - Van Eetvelde: 'Naar aanleiding van een lezersbrief in Humo 26-05-2009 heb ik deze site gevonden. Ik vind alles mooi aan de duizendjarige eik. En dat kappelletje hoort er niet, zoveel is duidelijk.'

Benny Bervoets: 'Prachtig dat zo oude bomen nog zoveel aandacht krijgen.'Franšais
English