Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1503 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004488)
Toon map op Google EarthVleeshuis te DENDERMONDE / BELGI╦
(Grote Markt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦: Het achthoekig, ietwat uitkragend torentje, de vele dakkapellen en de zonnewijzer geven het gebouwtje extra uitstraling.Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦: Het achthoekig, ietwat uitkragend torentje en de zonnewijzer geven het gebouwtje extra uitstraling.Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦: Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦: Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦: De traptoren werd versierd met een mariabeeld onder een gotisch of neogotisch baldakijn.Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦: Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦:
Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦:

Beschrijving van Vleeshuis DENDERMONDE / BELGI╦:

Deze laatgotische vleeshalle dateert uit 1460-1462, en werd getekend door Jan Geuteghem. Dit gebouw verving een vroegere vleeshal uit het einde van de 13e eeuw.

Het achthoekig, ietwat uitkragend torentje, de vele dakkapellen en de zonnewijzer geven het gebouwtje extra uitstraling. Vermoedelijk was dit de traptoren waarlangs de verdiepingen bereikbaar waren. De traptoren werd versierd met een mariabeeld onder een gotisch of neogotisch baldakijn.

In 1771 werd een rococo-voorbouwsel met een dubbele, arduinen trap toegevoegd. In 1896 werd deze bij een grondige restauratie terug verwijderd olv. Edouard Bouwens.

Tot in 1862 stonden beneden de banken van de slagers. De eerste verdieping deed tot 1715 dienst als gildehuis voor de Sint-Jorisgilde. Deze moest toen weg om plaats te ruimen voor de Hoofdwacht van de Hollandse en Oostenrijkse garnizoenen.

De zaal op de tweede verdieping deed sinds 1481 dienst voor de rederijkerskamer of 'de Leeuwerkenaars'.

In 1899 werd het oudheidkundig museum naar het Vleeshuis overgebracht. Na de eerste Wereldoorlog werd het gebouw door allerlei diensten gebruikt. Pas in 1928 kon het museum gedeeltelijk heropend worden. Vanaf 1946, na de tweede Wereldoorlog, werd het Vleeshuis geleidelijk als museum heringericht.

Voor meer info, zie www.dendermonde.be onder Cultuur en Toerisme, monumenten en gebouwen.Franšais
English