Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1854 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004912)
Toon map op Google EarthCollegiale Sint-Odulfus te BORGLOON / BELGI╦
(Speelhof)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦:
Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦: Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦:

Beschrijving van Collegiale Sint-Odulfus BORGLOON / BELGI╦:

Deze Sint-Odulfuskerk werd opgetrokken in de 11e eeuw. In 1130 werd ze vergroot. In 1180 brak een brand uit, waarna de kerk opnieuw werd vergroot. Toen stond er een romaanse driebeukige kruiskerk. De toren werd in 1406 gotisch verbouwd.

Tijdens de 20e eeuw kwamen de neoromaanse zijbeuken (nu is de kerk vijfbeukig) herbouwd en het koor uitgebreid.

Het koorgestoelte is barok, en werd tijdens de 17e eeuw gemaakt door Gijsbrecht Hechtermans. Vermoedelijk maakte die ook de orgelkast.

De hardstenen doopvont is 1vroeggotisch, en staat op een romaans voetstuk. Ook het triomfkruis is vroeggotisch, en de Jezus die eraan hangt is 13e eeuws.

Johan De Bock: 'De Sint-Odulfuskerk van Borgloon dateert uit de 12de eeuw. Het is een vijfbeukige kruisbasiliek met een vroeg-Romaanse kern waarvan de middenbeuk, de viering, het noordertransept en het hoofdkoor tot op heden in min of meer gerestaureerde vorm bewaard bleven.
Deze kapittelkerk werd oorspronkelijk in romaanse stijl gebouwd. In 1406 werd de toren verbouwd in gotische stijl. Door de eeuwen heen heeft dit mooie gebouw erg geleden onder het geweld van de vele strijden. In 1903-1904 werd de Sint-Odulfuskerk een laatste maal gerestaureerd. Zowel de buitenkant als het interieur zijn sober gehouden, conform het romaans model. De kerk herbergt tal van merkwaardige kunstschatten.'Franšais
English