Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1716 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0005030)
Toon map op Google EarthKasteel van Poeke (te Poeke) te AALTER / BELGI╦
(Poekdorpstraat)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Kasteel van Poeke (te Poeke) AALTER / BELGI╦
Foto door Jean-Pierre Pottelancie

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Kasteel van Poeke (te Poeke) AALTER / BELGI╦: Kasteel van Poeke (te Poeke) AALTER / BELGI╦: Kasteel van Poeke (te Poeke) AALTER / BELGI╦: Kasteel van Poeke (te Poeke) AALTER / BELGI╦: Kasteel van Poeke (te Poeke) AALTER / BELGI╦:

Beschrijving van Kasteel van Poeke (te Poeke) AALTER / BELGI╦:

Volgens een gravure van Sanderus uit 1641 stond hier toen nog een burcht met een zeshoekig grondplan. Maar in het derde kwart van de 17e eeuw volgden zware verbouwingen, met een barok U-vormig dit kasteel als resultaat.

Het jaartal 1750 op de gevel verwijst naar een volgende, ingrijpende bouwcampagne halfweg de 18e eeuw, met Jan-Baptist Simoen als architect.

De huidige achtergevel dateert uit 1875.

De gemeente werd in 1978 eigenaar, toen ze het kasteel kocht van een Katholieke school. Die school had het in 1955 geŰrfd van InÚs Pycke de Petegem, die ooit nog burgemeester was van Poeke (net als haar vader). In feite zat die familie in Poeke sinds 1872 AmÚdÚe het kasteel kocht van Alfred Preud'homme d'Hailly (Burggraaf van Nieuwpoort). De familie Preud'homme had de gronden in 1597 gekocht... Het was wellicht de familie Preud'homme die de zeskantige burcht had laten bouwen.

De vier hoektorens verwijzen nog naar de Middeleeuwen, maar hebben, samen met de middenrilasalieten, tevens een verticaliserend effect. Zonder deze effecten zou het uit 2 volwaardige verdiepingen bestaande kasteel slechts een 'platte pannekoek' geweest zijn met daarop een leistenen dak met een mansarde. Merk op dat laatste traveeŰn afzonderlijk met pilasters afgetekend zijn en dat de dakkapelletjes daarboven een rond venster hebben.

M Decrop: 'De eerste en de laatste keer dat ik het kasteel zag was dat in het gezelschap van een vriend die in Poeke woonde en Ines Pycke nog had gekend. Zij was een biezondere persoonlijkheid. Jammer genoeg ben ik vergeten wat hij over haar wist te vertellen. Het was 1968 (!) en toen stond het er al troosteloos bij en was blijkbaar al door antiekliefhebbers 'bezocht' voor wie de gesloten deur geen hindernis was. Wij Belgen zijn harteloos tegenover ons patrimonium...nog altijd!'


Fien Van Reybrouck: 'Ik vind het kasteel van poeke ÚÚn van de mooiste kastelen die ik ooit zag, een roze juweeltje barokkunst!'

GUY GEIRNAERT: 'Zondag 09-08-2009 naar het kasteel gereden dat gesloten was voor het publiek. Ik had het boek gekocht en moest het zien. Het was een teleurstelling. Het ziet er verloederd uit, de gemeente had het beter niet gekocht: te veel kosten om het te herstellen.'Franšais
English