Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1362 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0005331)
Toon map op Google Earth



Het Keysers Hof te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN / BELGIË
(Kelderstraat 1 / Schuttershofstraat 12)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Het Keysers Hof ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Het Keysers Hof ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:

Beschrijving van Het Keysers Hof ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:

Frits Schetsken: 'Een groot hoekhuis met gevels langs drie straten. De grootste langs de Ketelstraat beslaat een hele kant van dit zeer korte straatje, maar daar is geen toegang tot het pand. De gevelsteen (vergroot de kleine detailfoto) laat met het cijfer 1550 een respectabele leeftijd vermoeden. Maar dat jaartal geldt hooguit voor de onzichtbare kern van dit pand en dan nog zal het eerder in het laatste kwart van die 16de eeuw zijn gebouwd. Er is sindsdien erg veel aan gewijzigd en een restauratie eind 20ste eeuw is wel zeer ingrijpend geweest, al oogt juist daardoor het huis weer fraai. Toch presenteert Belgiumview hier een van de weinige foto’s die van Het Keysershof worden gemaakt, want op een tiental meter staat een veel fotogeniekere concurrent: de Bourlaschouwburg.

Langs de Ketelstraat zie je twee trapgevels met elk acht treden en een zogeheten overlangs topstuk (de gevelpunt is een achtste slag gedraaid en staat daardoor schuin op de rest van de muur). In de geveltoppen een zogenoemd drielicht (drie aan elkaar gekoppelde vensters), waarvan de middelste opening als laadluik dienst doet. De zandstenen vierkantjes met een gat in het midden vlak onder de dakgoten zijn steigergaten, om bij werkzaamheden aan de gevels de balken van de steigers in vast te zetten. De zwarte smeedijzeren muurankers van de balken hebben mooi gekrulde spieën gekregen, rond alle deur- en vensteropeningen is een zandstenen kader aangebracht en over de hele gevelbreedte zijn enkele doorlopende witte zandstenen banden te zien, de speklagen, zoals die worden genoemd.

Om het rondboogpoortje met de voordeur aan de Kelderstraat te ontdekken, moet je al héél goed kijken achter de plantenbakken en tussen het groene gebladerte helemaal rechts. Kom je hier vandaag langs, dan zie je het beter, want de plantenzaak is ermee gestopt. Nu eens niet wegens faillissement, maar dankzij voldoende succes om op de lauweren te rusten, of hier misschien beter, onder een laurierkrans. De huidige – maart 2013 – opvolger is een winkel in kinderkleding en die stal je niet uit op straat, maar achter de ramen die in de hele gevel volop zijn aangebracht. De toegang tot de winkel bevindt zich in de Schuttershofstraat (de kant die je niet op de foto ziet), via het poortje aan de Kelderstraat bereik je het bovenhuis.

Op de gevelsteen staat onder het jaartal nog ‘Tijdperk Van Schoonbeke’. Dat verwijst naar een 16de-eeuwse Antwerpse projectontwikkelaar, Gilbert Van Schoonbeke. Die bekeek het altijd vanuit een economisch standpunt. Hij kocht een groot stuk grond, zoals hier bij de oude schuttershoven, en gaf daar een functie aan. Hier legde hij eerst een plein aan als nieuwe Graanmarkt, ter vervanging van de te klein geworden Oude Koornmarkt nabij de kathedraal. Op een deel van die ruimte bouwde Gilbert van 1549 tot 1552 het Tapissierspand voor de tapijthandelaars. Zij konden daar beschikken over een showroom op het gelijkvloers en daaronder kelders om hun voorraad op te slaan. Beide commerciële activiteiten brachten volk naar deze plek, daarom legde Van Schoonbeke vanaf het middenplein korte straten aan naar grotere verkeersassen en liet hij langs die straatjes en langs het plein huizen bouwen, die hij verkocht of verhuurde. Dit principe paste hij eerder toe op de Vrijdagmarkt en de Stadswaag, telkens met succes. Toen hij de brouwerijen naar een nieuw stadsdeel wilde verplaatsen liep het mis. De brouwers van de bestaande brouwerswijk zorgden voor oproer en Gilbert moest zich eerst in veiligheid brengen in het stadhuis en vluchtte daarna naar Brussel.

Nadat het Tapissierspand zijn economisch nut had verloren, werd het gebruikt als toneelzaal. Nu staat op die plek de Bourlaschouwburg. Maar de Kelderstraat waaraan Het Keysershof ligt verwijst nog naar die kelders van de tapijthandelaars.'



Français
English