Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1964 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0005733)
Sint-Jan Ter Dullen te GENT / BELGI╦
(St. Jacobs 15/a)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Sint-Jan Ter Dullen GENT / BELGI╦
Foto door Johan De Bock

Beschrijving van Sint-Jan Ter Dullen GENT / BELGI╦:

Johan De Bock: 'Hierbij foto van de kapel van het vroegere St. Janshospitaal (ook St. Jan in d'Olie of St. Jan ten Dullen genoemd).

Het godshuis van St.Jan werd in 1191 gesticht door het stadsbestuur. Het was de bedoeling onderdak en verzorging te bieden voor geesteszieken en andere behoeftigen. (verzorging van mensen die 'dul' waren, dus. In d'Olie was waarschijnlijk een volkse verbastering van 'Ten Dullen')

Deze oorspronkelijk gotische kapel werd in 1743 omgebouwd tot de huidige kapel in rococostijl, door bouwmeester Bernard De Wilde.

Bij de Franse revolutie werd het zoals alle religieuze gebouwen onteigend. Het kende nadien diverse bestemmingen: opvang van oude vrouwen en vondelingen, meisjesschool, Anglicaanse Kerk (St. Johns Church). Sinds 1970 is het een kunstveilinghuis (dat de naam galerij St. John overnam - blijkbaar wil men liever geen identificatie met krankzinnigen...). Het heeft dit gebouw hoe dan ook geen deugd gedaan: het staat er zeer verkommerd bij. Eigenlijk een schande, in het volle zicht op dit zo centraal gelegen plein, het feitelijke centrum van de Gentse Feesten. Geen wonder dat men daar dan de toiletwagens zet...'Franšais
English