Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 148 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0006250)
Toon map op Google Earth



Kasteel van Beynac te Beynac et Cazenac / FRANKRIJK

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Kasteel van Beynac Beynac et Cazenac / FRANKRIJK
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Kasteel van Beynac Beynac et Cazenac / FRANKRIJK: Kasteel van Beynac Beynac et Cazenac / FRANKRIJK:

Beschrijving van Kasteel van Beynac Beynac et Cazenac / FRANKRIJK:

Deze burcht werd tijdens de 11e eeuw (of misschien wel vroeger) gebouwd op een kalkrots die boven de Dordogne uittorent.

De eerste gekende heer heette Hélie de Beynac en bezat de burcht in 1050. Eén van zijn nakomelingen, Adhémar van Beynac, ging op 1147 mee op kruistocht.

Ten gevolge van het huwelijk van Alienor d'Aquitaine met de toekomstige Engelse koning Hendrik, viel ook de Burcht van Beynac onder Engelse heerschappij. Maar het was ingewikkelder dan dat, het geheel werd bestuurd door de Hertog van Toulouse, die een vazal van de Franse koning was. Koning Richard I (Leuwenhart) kon deze situatie niet aanvaarden, wat tot oorlog leidde en in 1197 tot een beleg van de burcht. na de dood van koning Richard I Leeuwenhart nam de familie van Beynac het kasteel terug in handen.

In 1214 ging het er weer bloeddorstig aan toe. Simon de Montfort leidde toen de Kruistocht tegen de Albigenezen (Catharen). Iedereen die zelfs maar verdacht werd hen te steunen moest gestraft worden. Pierre des Vaux de Cernay (cisterciënzermonnik tot het Catholieke kamp behorend - maar ook beschouwd als relatief objectief in zijn verslagen) noemde de burcht van Beynac de 'Ark van de Duivel'. Beynac kwam onder beleg en werd veroverd.

Verder tijdens de 13e en de 14e eeuw werd in deze streeek erg veel gevochten. De heren van Beynac bleken bekwame oorlogsheersers, en hun macht nam gestaag toe. Na de 100-jarige oorlog kwam er vrede in de vallei van de Dordogne, die helaas ook in een puinhoop herschapen was. Tijd voor heropbouw in Renaissance stijl.

Tijdens de 15e eeuw werd Beynac één van de vier baronieën van de Périgord.

Tijdens de 16e kwam er opnieuw oorlog: deze keer waren het de godsdienstoorlogen die tot veel bloedvergieten leidden. Er waren heuse guerillaaanvallen, en zo werd oa. de kerk van Beynac helemaal vernield.

In het begin van de 17e eeuw gaf de koning aan de heren van Beynac de titel van markies, dit als erkenning voor hun steun jegens hem. De laatste protestantse markies was Isaac de Beynac, die in 1687 overleed.

In 1761 huwde de laatste erfgename Marie-Claude van Beynac (overleden in 1811) met Markies Christophe de Beaumont, en ging Beynac over naar de de Beaumont familie.

Toen ik dit kasteel bezocht in het begin van de jaren 2000, wees de gids ons erop dat toen al ruim 90 jarige eigenaar erop toezag dat de restauratiewerken in de Middeleeuwse geest gebeurden, om geen afbraak te doen aan de historische waarde van deze burcht. Hij hield trouwens vanop afstand ook de bezoekers in het oog....



Français
English