Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2117 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000219)
Toon map op Google EarthAlden Biesen Landcommanderij te BILZEN / BELGI╦

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Alden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦ Vooraanzicht Waterburcht
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Vooraanzicht Waterburcht
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Alden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: Achteraanzicht WaterburchtAlden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: Tiendschuur van op binnenplaatsAlden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: Kapel zijkantAlden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: Gaanderij en kapelAlden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: InkomAlden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: Deel rechts aan pleinAlden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: Franse tuin
Alden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦: Overzicht

Beschrijving van Alden Biesen Landcommanderij BILZEN / BELGI╦:

Dit kasteel-achtig gebouw is eigenlijk een abdij, die behoorde tot de Duitse Ridderorde (landcommanderij). Het kasteel wordt soms wel eens het Versailles van het Noorden genoemd. Het zou het grootste kasteelcomplex zijn tussen Loire en Rijn.

In de 11e eeuw schonk de graaf van Loon een kerkje tussen Bilzen en Rijkhoven aan de Duitse Ridderorde. Deze orde bestond uit geestelijken die zich ontfermden over de teruggekeerde, gewonde kruisvaarders. Later zorgde ze voor de opvang van zieken.

In de loop der eeuwen werd een prachtige waterburcht opgericht, met uitgebreide bijgebouwen: kerk met gaanderij, tiendeschuur, oranjerie, voorburcht, pachterswoning etc. Sinds de Franse revolutie en de secularisatie werd de burcht, nu steeds in prive- eigendom, meer en meer verwaarloosd. Rond 1970 brandde het slot totaal af.

De Vlaamse gemeenschap ontfermde zich over de resten en ging over tot restauratie. Vandaag is Alden Biesen het cultureel centrum van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor meer informatie (vooral over de geschiedenis van de Duitse Orde en de abdij) zie www.alden-biesen.be

U kunt ook een razend interessante (wandel)gids kopen (opnieuw: zie www.alden-biesen.be) met korte beschrijvingen en de geschiedenis van het gebouw en de orde, of zich laten gidsen door een gids.


Jaap Kirchner: 'Temidden van een prachtig heuvelachtig landschap met boomgaarden ligt hier een parel van de eerste orde. Een magnifiek complex dat een 9 waard is. Een recent bezoek tijdens 10 jaar tijdschrift Fleur toonde opnieuw aan hoe sfeervol het kasteel en bijgebouwen zijn kan! Het kasteel heeft door zijn geschiedenis veel te bieden en past in feite in een heuse Duitse Ridder route in de Nederlanden. Bezoeken dus en genieten! '

AimÚ Bellen: 'Zeer terecht wordt ALDEN BIESEN Het Versailles van het Noorden genoemd. De Pracht en Praal van dit gigantisch Cultuur Historisch gebouwencomplex en de keurig verzorgde Franse tuin,het Engels park, de boomgaarden en het glooiŰnd landschap maken van het Domein Alden Biesen een paradijs waar het heerlijk vertoeven is. '

Antoine Boyen : 'Fijn te wandelen in en rond dit PRACHTIG DOMEIN.'Franšais
English