Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1063 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000428)
Toon map op Google Earth



Stadhuis te LEUVEN / BELGIË
(Grote Markt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Stadhuis LEUVEN / BELGIË
Arch Sulpitius van Vorst - Jan Keldermans - Mattheus de Layens . Rest.D.Everaerts. - P.Langerock
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Stadhuis LEUVEN / BELGIË: OverzichtStadhuis LEUVEN / BELGIË: Detail zijgevelStadhuis LEUVEN / BELGIË: ZijgevelStadhuis LEUVEN / BELGIË: KeldergewelfStadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË:
Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Oorlogspuin in 1914. Het stadhuis zelf werd niet ernstig beschadigd.
Stadhuis LEUVEN / BELGIË: Stadhuis LEUVEN / BELGIË: AchterkantStadhuis LEUVEN / BELGIË: Oude gravure ons bezorgd door Rober Baert

Beschrijving van Stadhuis LEUVEN / BELGIË:

Dit stadhuis is een voorbeeld van Brabantse gotiek uit de laatgotiek.

Reeds voor 1439 was het schepenhuis van Leuven op de Grote Markt gevestigd in een huizenrij. De bouwwerken vatten aan in 1439, nadat Sulpitius van Vorst de plannen voor een volledig stadhuis had gemaakt. Men bewaarde de oude kelders, die tegenwoordig gerestaureerd zijn en bereikbaar werden langs een deurtje, links onderaan het stadhuis. Men begon met de oostgevel. Sulpititus van Vorst overleed echter nog in 1439, en werd opgevolgd door Jan Keldermans II. Deze overleed echter ook vrij spoedig (in 1445). Toen was de oostelijke vleugel af. Na diens overlijden lagen de werken stil tot 1448. Toen leidde Mattheus de Layens (die Jan Keldermans als 'stadsmeestermetser' opvolgde) de werken. Hij had echter een probleem ontdekt: de ondergrond was onvoldoende stabiel om de belforttoren te dragen. Daarom werd die uit de oorspronkelijke plannen weggelaten. In de plaats kwamen vermoedelijk de ranke torentjes op de geveltoppen van de zijgevels (waartussen zich het zadeldak bevindt), en werd extra aandacht aan de versiering van de gevels en de hoektorens gegeven. In 1460 was de ruwbouw klaar, en in 1469 was het geheel afgewerkt. In de periode 1841-1892 volgde een grondige restauratie, geleid door D.Everaerts.

De huidige beelden dateren van na 1850. Boven de eikenhouten toegangsdeur kwam links een beeldje van de stadspatroon Sint-Petrus, en rechts een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Er zouden 236 beelden staan. De twee rijen staande beelden op de benedenverdieping stellen kunstenaars, geleerden en bekende personen uit die verband houden met het verleden van Leuven. Op de eerste verdieping staan personen die de gemeentelijke vrijheden symboliseren, alsook de verschillende patroonheiligen van de parochies. Op de tweede verdieping staan o.a. de graven van Leuven en de hertogen van Brabant. Op de torens staan Bijbelse figuren. Deze beelden staan in beeldnissen onder rijkelijk met hogels versierde baldakijnen. De sokkels van deze beeldnissen zijn versierd met scènes uit de Bijbel of het dagelijkse leven. Hierin wordt steeds het motief zonde/straf herhaald. Deze sokkels hadden een belerende en vermanende functie, niet alleen voor het volk, maar ook voor de rechters die er moesten zetelen.

In de periode 1900-1914 volgde nog een restauratie met P.Langerock. Als bij wonder werden de beschietingen van 1914 overleefd, en was er weinig oorlogsschade. Na een bomexplosie in 1944 vlak voor de voorgevel diende er nogmaals gerestaureerd te worden.

Van de originele binneninrichting is niet zoveel meer over. Het meest opmerkelijk in dit verband is het houtwerk in de vroegere gerechtszaal (1e verdieping) en de houten zoldering van de vroegere schepenzaal.

Het interieur herbergt wel een interessante collectie schilderijen uit de 17e tot de 19e eeuw en beeldhouwwerken (o.a. door Jef Lambeaux en Constantin Meunier). Er hangt ook een portrettenreeks van de burgemeesters sinds 1794.

Guido TOLLET: 'er staan wel een aantal 'onwaarheden' in de tekst. Eerst en vooral zijn de vernielingen van de stad in augustus 1914 veroorzaakt door de grote brand door de Duitsers. Het stadhuis is gespaard geweest omdat de Duitse bezetter daarin zijn hoofdkwartier had gevestigd. Aan de kant van de Naamsestraat stonden er zelfs watersproeiers opgesteld om de zijgevel van het stadhuis aan die kant te vrijwaren van brandschade. ' Nvrd... wij worden graag tegengesproken!


Jaap Kirchner: 'Een fantastisch stadhuis wat in feite een kleine constante overzichtstentoonstelling verdiend! Fijn dat men na vele jaren vervuilend verkeer eindelijk het voorplein verkeersarm heeft gemaakt!! Nog niet gezien? Ga dan snel naar dit prachtige stadhuis en bezoek trouwens ook de rest want Leuven is echt kicken!! '

Louis Fraipont: 'Dit Stadhuis is een pareltje. Jammer dat het niet zo gelukkig is ingeplant. De zogenaamd grote markt is eigenlijk te klein en doet het prachtige gebouw geen eer aan.'

Guy Nieuwendijk: 'Mooiste stadhuis dat er op de wereld bestaat, gewoon prachtig.
En Leuven heeft nog heel veel mooi's het groot en klein begijnhof og de talrijke kerken enz. echt een bezoek waart.
'



Français
English