Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2408 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000431)
Toon map op Google EarthTafelrond te LEUVEN / BELGI╦

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Tafelrond LEUVEN / BELGI╦
Arch Mattheus de Laeyens - Maxime Winders (reconstr.)
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Tafelrond LEUVEN / BELGI╦:

Beschrijving van Tafelrond LEUVEN / BELGI╦:

Het originele Tafelrond werd gebouw in opdracht van het Leuvense stadsbestuur in 1487 door Mattheus de Laeyens. Het gotische gebouw was bedoeld als multifunctioneel gildehuis. In feite bestond het uit 3 afzonderlijke gebouwen, waarvan ÚÚn de naam 'Tafelrond' droeg.

Dit gotische gebouw werd lange tijd verwaarloosd. In 1817 besloot het stadsbestuur het te slopen. In 1829-1832 werd een neoclassicistische concertzaal gebouwd onder leiding van Charles Van der Straeten.

In augustus 1914 brandde dit echter af, tesamen met een aantal andere huizen aan de west- en zuidkant van de Grote Markt. Na de eerste wereldoorlog besloot de Nationale Bank om het ┤Tafelrond┤ op eigen kosten volgens de originele gotische plannen herop te bouwen, en er haar nieuw filiaal in onder te brengen. Voor de werken deden ze beroep op architect Maxime Winders, die in Antwerpen reeds enkele bankgebouwen had gebouwd. Hoewel de werken aansleepten tot 1937, werd het toch reeds in 1930 in gebruik genomen.

In mei 1944 en in september 1944 werd het Tafelrond opnieuw zwaar beschadigd door luchtbombardementen. Bij de herstellingswerken werden de gevels in hun oorspronkelijke toestand gebracht. Het interieur werd wel aangepast, en o.a. voorzien van betonnen vloeren.

Het gebouw is overdekt door een groot zadeldak, dat bekroond is met een vorstkam en onderbroken wordt door dakkapelletjes. De gevels worden op de hoeken bekroond door fijne arkeltorentjes. De borstwering boven de voorgevel is opengewerkt. De vensters met kruiskozijnen zitten onder ronde bogen. De gevel is ook gesierd door beelden onder baldakijnen.


Norbert Van Eylen: 'Als geboren Leuvenaar vind ik dit een heel mooi Gotisch gebouw welk deel uitmaakt van de rijkdom van Leuven stad aan de Grote Markt.'Franšais
English