Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1245 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000503)
Toon map op Google EarthOnze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL / BELGI╦
(Grote Zavel)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦ Zicht op het koor.  Het triforium werd versierd met laatgotische visblaasmotieven.  De bundelpeilers van het koor hebben geen kapitelen.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Zicht op het koor. Het triforium werd versierd met laatgotische visblaasmotieven. De bundelpeilers van het koor hebben geen kapitelen.
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Koor en neogotische sacristieOnze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:  Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Deze foto uit 1938 werd ons door Pim Vermeulen bezorgd.
Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Deze foto van het portaal uit 1938 werd ons door Pim Vermeulen bezorgdOnze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Deze interieurfoto uit 1938  werd ons door Pim Vermeulen bezorgd.

Beschrijving van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

Deze laatgotische kerk dateert in feite uit de 15e eeuw. Het koor was af in 1435, daarna volgden het transept en de middenbeuk. Daarna kwamen de zijbeuken, om te eindigen met de westgevel.

Het dak draagt een forse vorstkam, en een vieringtoren.

Bijzonder is dat de bundelpijlers van het koor geen kapitelen dragen, wat het vertikaliserend effect versterkt. In het middenschip is het triforium versierd met laatgotische visblaasmotieven.

Vanaf 1870 werd een harde renovatie doorgevoerd. De aangebouwde huizen werden gesloopt, ontbrekende versieringen werden toegevoegd, en er werd een neogotische sacristie bijgebouwd. De gewelfsleutels werden mooi versierd met een gewelfschildering.

Het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, dat met een boot uit Antwerpen werd overgevaren, bezorgde de kerk haar vermaarheid. Het ligt ook aan de oorsprong van de 'Ommegang', een historische stoet in Brussel.Franšais
English