Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2033 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000592)
Toon map op Google Earth



Belfort te LIER / BELGIË
(Grote Markt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Belfort LIER / BELGIË Detail onderzijde
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Detail onderzijde
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Belfort LIER / BELGIË: Overzicht uit westenBelfort LIER / BELGIË: Detail torenBelfort LIER / BELGIË: Detail inkomBelfort LIER / BELGIË: Belfort LIER / BELGIË: Tekening door Victor Hugo - 1837 (foto A.Manet)

Beschrijving van Belfort LIER / BELGIË:

Het belfort van Lier werd gebouwd in 1369 en hernomen en afgewerkt in 1411. Het staat tegen het stadhuis van Lier dat later gebouwd werd.(met dank aan dhr. Chris Cambré)

Hugo Broes: 'Is ondertussen gerestaureerd; een nieuwe foto lijkt me aangewezen!'

Van Albert Manet kregen we een opmerkelijke tekening uit 1837. Beeldt dit het belfort uit in die periode?? Of wat is dit??? Tekst 'Belgique 12 Août 1837. VUE DE LIERE, prise d'Anvers'. Getekend: Victor Hugo.

Hugo Broes: 'Is een tekening van de hand van Victor Hugo op bezoek in Lier. Het belfort is exact getekend; het stadhuis is gefantaseerd! (eerder een Hollandse kaaswaag)'

Frits Schetsken: 'Dit uit witte zandsteen opgetrokken belfort is een restant van de oorspronkelijke Lakenhal, die twee jaar eerder – 1367 - is gereedgekomen. In 1369 begint de Mechelse bouwmeester Hendrik Meys aan de bouw, zoals het jaartal op de toren je vertelt. Zijn vierkante toren krijgt een voorlopige houten dak met leien. In 1411 volgt evenwel een gedeeltelijke afbraak, waarna de bovenzijde wordt verbreed en van licht naar buiten hellende hoektorens en een lantaarn wordt voorzien, wat de hoogte op 42,5 meter brengt.

Binnenin telt de toren zeven verdiepingen met houten vloeren.

Tussen 1980 en 1982 is de torenbedaking vernieuwd en worden de koperen bol met daarop de staartster en een bliksemafleider opnieuw met speciaal bladgoud bedekt. In 2006 heeft Professional Innovation Techniques (PIT) uit Kapellen een renovatie van zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw uitgevoerd.

Het belfort bezit nog twee oude klokken: een uit 1704 in Lier gegoten door Alexis Jullien en een uit 1834 van de Leuvense klokkengieterij Van Aerschot-Vanden Gheyn. In 1971 is er een automatisch klokkenspel opgehangen in de lantaarnspil.

Onder tegen het belfort is een metalen plaatje bevestigd, dat dienst doet bij de hoogtemeting door satellieten. Daarboven is over een grote scheur een meetinstrument aangebracht, waarmee wordt nagegaan in hoeverre deze scheur toeneemt. Bij een te snelle toename moeten er restauratiewerken uitgevoerd worden.

Voor de toren loopt een rechte lijn van natuurstenen schuin het marktplein op. Dit is een meridiaan uit 1836, waarbij de zijgevel van het stadhuis als naald dient. Wanneer de zon op het hoogste punt staat, is de ene zijde van de lijn in schaduw gehuld, de andere heeft volle zon. Het is een van de zes bewaarde tijdwijzers die Adolphe Quetelet in de 19de eeuw in diverse steden in België heeft geïnstalleerd, om overal tot een gelijke tijdmeting te komen. Uiteindelijk is Quetelets project afgeblazen, omdat inmiddels de telegraaf was uitgevonden, waarmee snel overal de juiste tijd doorgegeven kon worden. Vooral voor de spoorwegen was dat van groot belang.

Op 2 december 1999 is het Lierse Belfort bijgeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.'



Français
English