Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1701 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000735)
Toon map op Google Earth



Toren van Alvau (te Nil-Saint-Vincent) te WALHAIN / BELGIË
(Rue Val d'Alvaux 107)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Toren van Alvau (te Nil-Saint-Vincent) WALHAIN / BELGIË Detail vroegere uitbouw, waarschijnlijk voor latrine
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Detail vroegere uitbouw, waarschijnlijk voor latrine
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Toren van Alvau (te Nil-Saint-Vincent) WALHAIN / BELGIË: Overzicht voorkantToren van Alvau (te Nil-Saint-Vincent) WALHAIN / BELGIË: Overzicht achterzijdeToren van Alvau (te Nil-Saint-Vincent) WALHAIN / BELGIË: Detail raam zonder sierlinteel

Beschrijving van Toren van Alvau (te Nil-Saint-Vincent) WALHAIN / BELGIË:

Deze ruïne is een vierkante donjon. Vermoedelijk zat aan de uitsparing een erker-achtig bouwsel dat dienst deed als WC of latrine.

Frits Schetsken: ' Deze torenruïne staat niet zo eenzaam en verlaten als de foto doet vermoeden. Er staan een heleboel kleine lage en mobiele optrekjes rond, want de Alvauxtoren staat midden op een gelijknamig campingterrein. Dat heeft wel als voordeel dat je hem rustig kan gaan bekijken en de terreineigenaars willen je er ook nog wat over vertellen wanneer je respect en interesse toont. Maar om je toch al wat wegwijs te maken, alvast deze toelichting:

In 1199 verkoopt abdis Bertha van Nijvel dit laag gelegen gebied aan de heren van Walhain. Zij laten er in de tweede helft van de 13de eeuw deze toren bouwen, die dankzij wat moeras en twee armen van het riviertje de Orne behoorlijk beschermd is.

Vandaag is deze romaanse toren nog zo'n 15 meter hoog en telt hij drie bouwlagen. Op het huidige gelijkvloers waren eens de voorraadkelders, die van buitenaf niet bereikbaar waren. Enkel wat schietgaten voor boogschutters doorboorden de dikke muren. Een verdieping hoger gaf een deur toegang tot de woonruimte, bereikbaar met een weg te nemen ladder. Sporen van een reusachtige schouw verraden dat er geen kou werd gelden ten huize Alvaux. Ook niet op de tweede verdieping, waar werd geslapen in een ruimte die ook verwarmd kon worden. Die beide verdiepingen zijn via een in de muur ingewerkte trap verbonden. Enkele mijtervormige raamopeningen zorgen voor wat daglicht en resten van stenen steunen aan de noordkant leren dat zich daar het sanitair bevond. Die latrines lieten hun last in een ringgracht plonsen, die eigenlijk de waterbuffer van een nabije watermolen op de Orne vormde.

De Alvaux toren, die ook wel Tour del Vaux of Saracenentoren werd genoemd, heeft in 1489 een belegering doorstaan van de troepen van de latere keizer Maximiliaan van Oostenrijk, die zich toen van invallers uit de noordelijke Nederlanden moest ontdoen, nadat hij in 1479 al de Franse koning Lodewijk XI had overwonnen in een queeste om het behoud van de Bourgondische Nederlanden na de dood van Karel de Stoute en zijn huwelijk met diens dochter Maria van Bourgondië.

De Alvauxtoren is te bouwvallig om hem van binnen te verkennen, maar niettemin als monument beschermd sinds 1989.'



Français
English