Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1309 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000739)
Toon map op Google EarthKoninklijk Paleis te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL / BELGI╦
(Paleizenplein)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦ Detail voorgevel
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Detail voorgevel
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:  Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Nieuwe middenrisaliet met zuilen die een fronton dragen met een reli├źf Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Foto aan ons aangeboden door Bart van Oudenhove (zie www.bartvo.com)Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦: Foto aan ons aangeboden door Bart van Oudenhove (zie www.bartvo.com)

Beschrijving van Koninklijk Paleis BRUSSEL-STAD in BRUSSEL / BELGI╦:

Op het einde van de Oostenrijkse overheersing werden aan deze zijde van het Warandepark grote herenhuizen gebouwd. In 1820 werden deze door Ch. Van der Straeten verbonden door middel van een portiek die de tussenliggende straat afsloot. Deze werken werden in 1829 door T. Suys afgewerkt.

In 1853 werd aan dit complex een achtervleugel toegevoegd.

Koning Leopold II zag het Koninklijk Paleis echter veel grootser. Hij liet door architect Balat belangrijke verbouwingswerken uitvoeren. Tussen 1866 en 1872 ontstond de neorenaissance-look van de achtergevel. Ook werden een aantal grote, ceremoniŰle ruimtes ingericht, zoals de eretrap en de troonzaal.

De interieurs zijn ge´nspireerd op franse voorbeelden zoals Versailles, en horen tot de stijl van de classicerende neobarok.

Uiteindelijk moest ook het bescheiden portiek het onderspit delven. Er kwam een nieuwe middenrisaliet met zuilen die een fronton dragen met een reliŰf 'BelgiŰ, gezeten tussen Landbouw en Nijverheid' door Thomas Vinšotte en een koepeldak. Beide gevels kregen een hoekrisaliet met een afgeknot schilddak. De meeste van deze laatste werken werden uitgevoerd tussen 1904 en 1911 o.l.v. Maquet.

Voor de nachtelijke foto's bedanken we Bart Van Oudenhove.Franšais
English