Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2493 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000841)
Toon map op Google EarthOnze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk te HASTIERE-PAR-DELA / HASTIERE / BELGI╦

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦ Vanop de brug over de Maas
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Vanop de brug over de Maas
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Kerk en MaasOnze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Sokkel van grafkruis : geloof, hoop en naastenliefdeOnze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Noordportaal. In de boog van het noordportaal, is nog de afdruk te zien van een wellicht vroeger aanwezige tympaan.Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Noordelijke gevel met zicht op de traptorenOnze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Gotisch koor met spitsboogvensters
Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onder het koor zijn de resten van een oude crypte bewaard gebleven. Daarin zijn nog 11e eeuwse schilderingen en Merovingische sarcofagen bewaard.
Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦: Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦:

Beschrijving van Onze-Lieve-Vrouwekerk - Abdijkerk HASTIERE-PAR-DELA in HASTIERE / BELGI╦:

Deze kerk is ÚÚn van de best bewaarde voorbeelden van de Maasromaanse bouwstijl. De kerk is opgetrokken in lokale kalksteen.

De toren van de westbouw, met daarnaast het enkele, ronde traptorentje, zijn vrij authentiek. Dit geldt ook voor het schip en de ingang in de noordelijke zijbeuk. Boven de deur, in de boog van het noordportaal, is nog de afdruk te zien van een wellicht vroeger aanwezige tympaan.

Het koor en de dwarsbeuk werden herbouwd in 1264, en zijn gotisch van stijl. Daarvan getuigen o.a. de spitsboogvensters.

Binnen in de kerk bevindt zich in de westbouw een tribune, 1 grote rondboog, verdeeld door 3 kleinere rondbogen op 2 gedrongen zuilen.

Onder het koor zijn de resten van een oude crypte bewaard gebleven. Daarin zijn nog 11e eeuwse schilderingen en Merovingische sarcofagen bewaard.

De doopvont dateert uit de 14e eeuw. De gezichten op de vier hoeken symboliseren de regeneratie van het ganse universum.

Buiten de kerk bevindt zich een soort openluchtmuseum met stukken die werden teruggevonden van het klooster dat bij deze kerk hoorde. Een van de stukken is de basis van een grafkruis, met daarop 3 symbolen. Het eerste symbool is het hart, en dat duidt op naastenliefde. Het anker is het teken van de hoop. Het kruis staat voor het geloof.Franšais
English