Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 3004 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000859)
Toon map op Google EarthKasteel van Fy - Kasteel van Esneux - Villa Van Parys te ESNEUX / BELGI╦
(Place Jean d'Ardenne)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Kasteel van Fy - Kasteel van Esneux - Villa Van Parys ESNEUX / BELGI╦
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Kasteel van Fy - Kasteel van Esneux - Villa Van Parys ESNEUX / BELGI╦:  Kasteel van Fy - Kasteel van Esneux - Villa Van Parys ESNEUX / BELGI╦:  Kasteel van Fy - Kasteel van Esneux - Villa Van Parys ESNEUX / BELGI╦:  Kasteel van Fy - Kasteel van Esneux - Villa Van Parys ESNEUX / BELGI╦:

Beschrijving van Kasteel van Fy - Kasteel van Esneux - Villa Van Parys ESNEUX / BELGI╦:

Dit kasteel werd in 1904-1905 opgetrokken voor Edouard Van Parys (dat was een afstammeling van P.P. Rubens!), schoonzoon van Ernest Solvay. De plannen werden getekend door Paul Saintenoy in eclectische stijl.

Korte geschiedenis
In 1923 werd het aangekocht door Franšois Lefevre - Belgisch consul in China. Vanaf 1930 zou het leeg staan tot de tweede wereldoorlog - toen eerst de Duitser en later de Amerikaanse troepen er hun intrek namen. Daarna stond het weer leeg - tot het kasteel in 1951 ter beschikking werd gesteld voor Russische vluchtelingen. Vanaf 1964 werd het gebouw weer verlaten.

In 1982 kocht de gemeente Esneux het kasteel - met als bedoeling er de administratie in onder te brengen. In 1983 gebinnen de restauratiewerken... maar in 1985 brandde het dak af, en werd dit voorlopig gedicht. Het zou 20 jaar duren vooraleer een echte oplossing kwam! In 1995 werd de VZW 'Kasteel van Fy' opgericht. De voorzitter daarvan - AndrÚ Gauthier - bezorgde ons in 2009 een schat aan informatie ivm dit kasteel.

In 2004 werd het kasteel gekocht door Arthur Paes (voor 210.000 Ç), met als doel (en garantie) het gebouw in zijn originele toestand te herstellen. In april 2006 is deze restauratie inderdaad begonnen!

Andere gegevens
De toren is in totaal 48 meter hoog. Hij is bekroond door een 24 meter hoge lantaarntoren, en omgeven door 4 hoektorens. Op het fronton van de toren zit een medaillon van een vrouwebuste in moza´ek (op dit ogenblik - 2009 - is dit in restauratie door Celine Veillesse!). Er zijn 20 dakvensters, waarvan 11 met met een neorenaissance fronton bestaande waarin een schelpmotief en verwerkt is.

Legende
Iemand (anoniem) zond ons dit leuke verhaal: De vrouw die u kunt zien op de klokkentoren, de geruchten zijn dat deze vrouw ooit is ingemetseld in de muren en dat men haar geest 's nachts nog kan horen jammeren in de gangen en op het domein van ons vroegere kasteel.

Andere info
Annelies Swijsen: Dit kasteel is inmiddels gerenoveerd, erg mooi geworden. Wel niet toegankelijk voor publiek.

AndrÚ Brokken: 'Het kasteel werd verkocht aan een welgesteld Nederlander. Men heeft hierover (circa 3 jaar geleden) op de Belgische tv een programma gemaakt op betreffende domein waarin hij werd ge´nterviewd. Het ging niet expliciet over de historiek van het kasteel wel over zijn carriŔre waardoor hij dit kasteel heeft kunnen kopen. '

AndrÚ Brokken: 'Deze eclectische stijl van architect Paul Saintenoy vinden wij o.a. terug in Gent waar de architecten Noyette en Geerling de Leopoldskazerne (momenteel de militaire commandopost Oost-Vlaanderen) lieten optrekken.'

ad van rossum: 'ik heb met enkele collega,s de vloeren en diverse plafonds en tegelwerken gerestaureerd rond 2010 opdrachtgever was ad paes het was een hele moeilijke man om voor te werken maar ja eind goed al goed MVG ad van rossum'


Jos Feijen: 'Op vakantie in Esneux zijn mijn vriendin en ik in een klap verliefd geworden op chateau le d' Esneux, toen kon je er nog dicht bij komen, een jaar later was het kennelijk verkocht en kon dit niet meer, ook het park erbij was gesloten. Ook in de vervallen staat waarin het verkeert is het een 9 waard door zijn bijzondere uitstraling! Graag wil ik meer weten over het chateau, wie weet wat?' Ron Vroomans: 'Set voor de film -de Griezelbus-. Toch?'Franšais
English