Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2258 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000959)
Toon map op Google Earth



Allerheiligenkerk te Blaton te BLATON / BERNISSART / BELGIË

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË:
Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: De gotische nissen uit 1490 die dienst deden als ciborium.Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË: De cul-de-lampe van de middelste nis bevat de datering 1490.

Beschrijving van Allerheiligenkerk te Blaton BLATON in BERNISSART / BELGIË:

Deze romaanse kerk is de enige in Wallonië die aan Allerheiligen opgedragen is. Ze werd wellicht in de 12e eeuw gebouwd, maar nadien regelmatig aangepast.

Het stenen gedeelte van de vieringtoren is 24 meter hoog, wat voor een romaanse kerk erg hoog is. De 17e eeuwse peerspits doet daar nog eens 14 meter bij.

Aan het noordertransept bevindt zich een fraai, rond traptorentje.

Een bijzonder detail in de driebeukige constructie is dat de zuilen waarop de middenbeuk rust uit een afwisseling van zandsteen en blauwe steen bestaan. De kapitelen van deze zuilen zijn versierd door verschillende bladeren met uitgesproken nerven.

Onder de vieringtoren bevindt zich een koepelgewelf met penditieven, met daaronder stevige rondbogen.

Het transept is overkluisd door een tongewelf.

Het koor, dat door een gotisch koor was vervangen, werd tijdens de 19e eeuw in neoromaanse stijl herbouwd. Achteraan in het koor bevindt zich een 16e eeuws kruisbeeld, waarvan de uiteinden op 4 lobben eindigen. Die 4 lobben staan voor de 4 evangelisten.

Bevat een doopvont uit de 16de eeuw.

Vermeldenswaard zijn de gotische nissen uit 1490. Deze bevonden zich oorspronkelijk in het koor maar werden rond 1955 verplaatst naar achteren. Zij zouden behoord hebben tot een gotisch ciborium. De centrale nis met baldakijn deed dienst als theotheek. Zij is ongeveer 1,5 m hoog en bevat een cul-de-lampe gedateerd 1490. Het werk werd in 1877 gerestaureerd. De beelden links en rechts in witte steen zijn van de 16de eeuw en stellen Sint-Pieter (met de sleutels van het koninkrijk) en Sint-Paulus (met de epistels of zendbrieven) voor.

Voor meer info (franstalig), klik hier.



Français
English