Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 2028 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001199)
Toon map op Google EarthPoortersloge te BRUGGE / BELGI╦
(Academiestraat 18 / Jan van Eyckplaats)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Poortersloge BRUGGE / BELGI╦ Waterspuwer
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Waterspuwer
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Poortersloge BRUGGE / BELGI╦: Overzicht vanaf SpinolareiPoortersloge BRUGGE / BELGI╦: Vergelijkende foto hedenPoortersloge BRUGGE / BELGI╦: Voorgevel rococoportaalPoortersloge BRUGGE / BELGI╦: ZijaanzichtPoortersloge BRUGGE / BELGI╦: Brug Beertje met wapenschild van de ridderlijke steekspelvereniging 'De Witte Beer'Poortersloge BRUGGE / BELGI╦: Detail voorgevelPoortersloge BRUGGE / BELGI╦: Boven een postkaart van rond 1900 met daaronder de situatie in 2002.
Poortersloge BRUGGE / BELGI╦: RococoportaalPoortersloge BRUGGE / BELGI╦: Poortersloge BRUGGE / BELGI╦: Poortersloge BRUGGE / BELGI╦: WaterspuwerPoortersloge BRUGGE / BELGI╦:

Beschrijving van Poortersloge BRUGGE / BELGI╦:

Dit laatgotische hoekgebouw werd opgetrokken tussen het einde van de 14e eeuw en 1417. Na een brand in 1755 werd de torenspits veranderd, en werd het rococoportaal toegevoegd. Tussen 1805 en 1825 werd het gebouw neogotisch vergroot volgens de plannen van architect Van Gierdegom. Op het einde van de 19e eeuw of het begin van de 20e eeuw werd het gebouw door Delacanserie hersteld naar zijn 'oorspronkelijke' toestand. Er kwam een neogotische afsluiting waar de toevoeging van Van Gierdegom werd afgebroken, en de hoofdgevel werd met 2 traveeŰn verlengd. Tenslotte werden in 1924 de nooit gevulde beeldnissen in de gevel opgevuld door beelden van enkele Brugse beeldhouwers.

Typisch voor de gotiek zijn de vele drielobtraceringen, hogels, pinakels boven de beelden en op het hoeken, waterspuwers en de kruisbloem op de geveltop. De spitsbogen ontbreken...


Oorspronkelijk was dit de zetel het gilde van de Bruse Poorters, en ook de ridderlijke steekspelvereniging 'De Witte Beer' vergaderde hier. Het beeld van het Brugs Beertje, met het wapenschild van deze vereniging, herinnert hier nog aan.
Janerose Merilos: 'Ik vind het daar prachtig. Meer kan ik niet zeggen het is gewoon prachtig he. En in dat water zou ik wel eens willen zwemmen. In die van vroeger en in die van nu . 'Franšais
English