Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1277 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001386)
Toon map op Google EarthDe Vooruit te GENT / BELGI╦
(Sint-Pietersnieuwstraat 23)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De Vooruit GENT / BELGI╦
Arch. Ferdinand Dierkens
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

De Vooruit GENT / BELGI╦:  De Vooruit GENT / BELGI╦:  De Vooruit GENT / BELGI╦:  De Vooruit GENT / BELGI╦: De Vooruit GENT / BELGI╦: De Vooruit GENT / BELGI╦:

Beschrijving van De Vooruit GENT / BELGI╦:

Dit feestcomplex van de Socialisten werd door Ferdinand Dierkens opgetrokken in 1911-1914 in eclectische stijl. Hij maakte van het niveauverschil van twaalf meter tussen de Sint-Pietersnieuwstraat en de Schelde gebruik om het gebouw in twee afzonderlijke constructies op te delen, en om de theaterzaal en de cinemazaal boven elkaar te bouwen. Ferdinand Dierkens bewees hier ook het gebruik van voor die tijd nieuwe materialen en technieken zoals beton,metaal en glas meester te zijn.

De voorgevel heeft een kalkstenen parement, waartussen zich gegoten versieringen in kunststeen bevinden. Het geheel wordt geflankeerd door 2 hoektorentjes, die een oosterse kiosk dragen.

De achtergevel aan de Schelde is evenwichtiger. In de middenpartij zijn de toegangsdeuren vervat onder een grote rondboog, omsloten door twee zijrisalieten, die hogerop overgaan in 2 driezijdige erkers. De overkragende kroonlijst verwijst naar verdwenen culturen.Franšais
English