Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek mooi! Gemiddelde score: 6.2 door 2015 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001770)
Toon map op Google EarthHoofdwacht te GENT / BELGI╦
(Kouter 29-30)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Hoofdwacht GENT / BELGI╦
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Hoofdwacht GENT / BELGI╦: Hoofdwacht GENT / BELGI╦:

Beschrijving van Hoofdwacht GENT / BELGI╦:

Dit gebouw in vroege rococostijl werd in 1738-39 door David 't Kindt ontworpen. Het was een verblijf voor de Oostenrijkse keizerlijke troepen, wat de naam 'Hoofdwacht' verklaart.

Het gevel van gebouw is opgetrokken rond een centrale middenrisaliet, met een grote, rondbogige toegangspoort. De middenrisaliet wordt geflankeerd door Korinthische pilasters. De cartouches onder de spiegelboogvensters en het fronton benadrukken het militaire gebruik.

In 1874-75 werd het gebouw, tesamen met de paardenposterij en latere feestzaal l'Union ernaast, omgevormd tot de handelsbeurs. Dit was het werk van architect Ch. Van Rysselberghe.

Onlangs werd het geheel opnieuw omgebouwd tot concertzaal, o.l.v. Architectenbureau Arrow.

Pascal Brackman: 'Dit gebouw aan Kouter 29 is gekend onder verschillende namen: Corps de Garde, Handelsbeurs, l Union,...

In de loop van 2000 verdween de markante gevel voor twee jaar lang achter stellingen en zo werden voor het eerst de grootse plannenvoor de herbestemming van het pand duidelijk: de Handelsbeurs werd omgevormd tot concertzaal, de nieuwe thuishaven voor het Noordstarfonds in het hart van de stad. De stedelijke ambities van het project zijn ook merkbaar aan de Ketelvest, waar de nieuwe monumentale achtergevel met grote glaspartijen het zalencomplex op eenonverwachte manier te kijk zet.

In september 2002 buigt hetgerestaureerde poortgebouw van de Handelsbeurs terug uitnodigend naar voor, klaar om het historische pand opnieuw als een levendig centrum voor het publiek te ontsluiten. Wanneer het Noordstarfonds in 1997 beslist om zijn Gele Zaal-werking over te hevelen naar de gebouwen van de voormalige Handelsbeurs en samen met Mercator-Noordstar (thans MercatorVerzekeringen) tot de aankoop van het pand overgaat, heeft dit laatste reeds een lange, bewogen geschiedenis achter de rug.

Omdat het gebouw zich reeds sedert de jaren veertig een beschermd monument mag noemen, dringt zich na jarenlange leegstand en gebrekkig onderhoud een grondige restauratie op.

De transformatie van de Handelsbeurs balanceert tussen consciŰntieuze restauratie en noodzakelijke vernieuwbouw. In de Handelsbeurs vertoefde ArsŔne Goedertier regelmatig (hij is de hoofdverdachte van de diefstal van De Rechtvaardige rechters). Aangezien hij wisselagent was moest hij hier elke vrijdag zijn orders ophalen. De Handelsbeurs aan de Kouter verloor haar functie toen het statdsbestuur besliste dat dit een onderkomen zou moeten hebben in het Justietiepaleis. Dit gebeurde in 1900.

Nabij dit gebouw was Hotel De La Poste. Het is in dit hotel dat de bekende Vlaamse scheikundige Baekeland zijn mislukt feestje gaf. In zijn geboortestad Gent was hij niet erg populair.

Toen hij de verkoop van het Velox-patent wilde vieren met een groots banket in het Hotel de la Poste, aan de Kouter, daagden amper zes genodigden op. Hij zwoer voor de rest van zijn leven geen voet meer in de stad te zetten. 'Franšais
English