Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2501 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0001799)
Toon map op Google EarthGildehuis van de Vrije Schippers te GENT / BELGI╦
(Graslei)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Gildehuis van de Vrije Schippers GENT / BELGI╦ Overzicht
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzicht
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Gildehuis van de Vrije Schippers GENT / BELGI╦: GeveltopGildehuis van de Vrije Schippers GENT / BELGI╦: Geveltop met gekoppelde, gotische vensters met kruisbloemen onder renaissance korfbogen.Gildehuis van de Vrije Schippers GENT / BELGI╦: Beeld van een kraak. Dit was het type schip, waarmee Columbus America ontdekteGildehuis van de Vrije Schippers GENT / BELGI╦: Gildehuis van de Vrije Schippers GENT / BELGI╦: Beeld van een kraak. Dit was het type schip, waarmee Columbus America ontdekte

Beschrijving van Gildehuis van de Vrije Schippers GENT / BELGI╦:

Dit huis van de gilde van de Vrije Schippers (er is ook een huis van de Onvrije Schippers te Gent) dateert van rond 1530, en is een voorbeeld van laatgotiek. Het werd ontworpen door Christoffel vanden Berghe.

De vensters zijn nog gotisch met kruisbloemen, maar zitten vervat onder korfbogen ipv. spitsbogen. Deze korfbogen zijn reeds een voorteken van de renaissance. De gotiek overheerst, wat zich uit in het vertikaliserend karakter van de meeste versieringen.

In het boogveld boven de deur is een kraak afgebeeld. Een kraak is een scheepstype, dat verwand is met de karvelen waarmee Columbus Amerika ontdekte.

Johan De Bock: 'Het verschil tussen de 'vrije' en de ''onvrije' schippers is dat de Vrije Schippers op alle waterwegen van het graafschap Vlaanderen mochten varen, inclusief de Gentse binnenwateren. De Onvrije Schippers moesten echter aan de stadsgrenzen hun vracht overladen - zij mochten Gent niet binnen. '


's Nachts geeft het verlichte gebouw een prachtig beeld.Franšais
English