Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2663 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0002727)
Sint-Aldegondiskerk te AS / BELGI╦

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦ Overzichtsfoto (foto door Ivo Swinnen)
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Overzichtsfoto (foto door Ivo Swinnen)

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Overzichtsfoto (met dank aan Ivo Swinnen)Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Het koor (foto door Ivo Swinnen)Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Oude kruisen (foto door Ivo Swinnen)
Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: De westertoren (foto door Ivo Swinnen)Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦: De pastorij (foto door Ivo Swinnen)

Beschrijving van Sint-Aldegondiskerk AS / BELGI╦:

Deze driebeukige kerk is vrij typerend voor de Maasgotiek. Ze werd rond 1500 opgetrokken uit mergelsteen. De westertoren is het oudst en dateert nog uit de 14e eeuw. Tijdens de 18e eeuw werden 2 sacristiŰn bijgebouwd.

Sinds 1932 de nieuwe, neogotische Sint-Theresiakerk af was, is de kerk niet meer als gebedshuis in gebruik. In 1935 werd ze echter beschermd, en in 1972-1973 volgde een renovatie. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museumkerk.

Vooral het interieur draagt de kenmerken van de Maasgotiek. De verhoudingen komen 'gedrukt' over. De kalkstenen zuilen dragen met waterplanten versierde kapitelen. Opmerkelijk is ook dat de 'armenbank' (een kalkstenen zitbank langs de muren van de zijbeuken) nog aanwezig is.

Het interieur herbergt een aantal 17e eeuwse schilderijen en altaren. Het hardstenen wijwatervat is 16e eeuws. Er zijn tevens enkele grafstenen uit de 17e en 18e eeuw. Op het kerkhof staan ook nog 4 17e eeuwse grafkruisen.

Opgravingen brachten aan het licht dat dat er vroeger een romaanse kerk stond.

Hille Morel van Mourik: 'In deze kerk is de serie de Bokkerijders opgenomen'.Franšais
English