Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1766 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004089)
Toon map op Google EarthOnze-Lieve-Vrouw van de Potterie te BRUGGE / BELGI╦
(Potterierei 78-79)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie BRUGGE / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie BRUGGE / BELGI╦: De houten luifel, ook ter ere van Maria, werd toegevoegd in 1880Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie BRUGGE / BELGI╦: De ingang van de middelste vleugel heeft reeds een spitsboog met daarop een kruisbloem en daarboven een beeldnis.

Beschrijving van Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie BRUGGE / BELGI╦:

Het is niet echt duidelijk hoelang zich op deze plaats reeds een zieken- en passantenhuis bevindt. De eerste vermelding dateert in elk geval uit 1276.

Van de 14e tot de 16e eeuw vormde het hospitaal wegens financiŰle problemen een dubbelgemeenschap met de Broeders van het Heilige-Geesthuis in de Goezeputstraat.

De drie dwarsvleugels langs de straatkant kwamen tot stand in verschillende fasen. De eigenlijke ziekenzaal, met daarboven een slaapzaal voor de ziekenzusters, bevindt zich in de linkse vleugel, die van het einde van de 13e eeuw dateert. De kerk, met houten tongewelf, dakruiter en vijfzijdig koor, werd in 1359 gebouwd.

Toen de gebouwen van de Potterie, reeds in 1529, als bejaardentehuis gingen dienen, werd de noordelijke beuk van de kerk afgebroken, en werd het vroegere hospitaal van de kerk gescheiden. De scheibogen, ondersteund door Doornikse zuilen, werden dichtgemetseld.

In 1623 werd de kerk met een kapel ter ere van Maria uitgebreid, die de huidige rechtse vleugel vormt.

De houten luifel, ook ter ere van Maria, werd toegevoegd in 1880.

De puntgevels uit baksteen zijn van hoge spitsboogvensters voorzien. De oudste vleugel (het vroegere hospitaal) heeft nog een ingang onder een rondboog. De schoorsteen daarboven is imposant, en versierd met maaswerk. De ingang van de middelste vleugel heeft reeds een spitsboog met daarop een kruisbloem en daarboven een beeldnis.

Het gebouw doet nog steeds dienst als een bejaardentehuis. In 1976 werden daarvoor nieuwe vleugels toegevoegd. Er is ook een potteriemuseum in een pandgang uit 1934-37.

De middelste vleugel bezit een polygonale traptoren.Franšais
English