Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1339 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004107)
Toon map op Google EarthSint-Annakerk te BRUGGE / BELGI╦
(Sint-Annaplein)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Sint-Annakerk BRUGGE / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Annakerk BRUGGE / BELGI╦: Sint-Annakerk BRUGGE / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Annakerk BRUGGE / BELGI╦:

Bij de aanleg van de tweede stadsomwalling werd de Sint-Kruisparochie in twee stukken doorsneden. Pas in 1497 kregen de van hun parochiekerk afgezonderde mensen een hulpkerk. Hiervoor werd het Hof ter Vere tot Sint-Annakerk omgevormd.

Tussen 1514 en 1534 werd het gebouw vergroot tot een volwaardige driebeukige kerk met toren. Tijdens de reformatie in 1581 werd het gebouw echter verkocht, en gedeeltelijk gesloopt.

Op de resten van de oude Sint-Annakerk werd tussen 1611 en 1624 een nieuwe, laatgotische zaalkerk opgetrokken. De fijne, bakstenen toren was als laatste af in 1624.

De sobere, laatgotische buitenkant van deze kerk staat in schril contrast met het barokke interieur. Het schip wordt sinds 1626-1628 van het polygonale koor gescheiden door een fors, marmeren doksaal. In 1657 werden de houten gewelven door kruisribgewelven vervangen. De buitenwaardse druk werd opgevangen door een ijzeren band rond de buitenmuren. Tussen 1671 en 1673 werden de spitsboogvensters door segmentbogige lichten vervangen. De buitenkant draagt echter nog sporen van de originele spitsboogvensters. Tot slot kreeg de ranke toren een scherpe torenspits.

In deze kerk werd Guido Gezelle gedoopt en deed hij zijn Eerste Communie.
Olivier Christiaens: 'Het mooiste aan de Sint-Annakerk is voor mij dat mijn ouders er in 1967 in getrouwd zijn :) 'Franšais
English