Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 1903 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004167)
Toon map op Google EarthBelfort te KORTRIJK / BELGI╦
(Grote Markt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Belfort KORTRIJK / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Belfort KORTRIJK / BELGI╦: Belfort KORTRIJK / BELGI╦: Belfort KORTRIJK / BELGI╦: Belfort KORTRIJK / BELGI╦: Belfort KORTRIJK / BELGI╦:

Beschrijving van Belfort KORTRIJK / BELGI╦:

Het belfort van Kortrijk bestond zeker reeds in 1309. Het onderste gedeelte dateert nog uit die periode.

Vroeger maakte de toren deel uit van een groter geheel. Hij was de Noordoostelijke toren van een 14e eeuwse halle. De hal werd na een bewogen geschiedenis afgebroken in 1897-1899. Ten gevolge van het protest van een aantal vooraanstaanden en vele Kortrijkenaren, werd de toren zelf gespaard en gerestaureerd naar het 16e eeuwse uitzicht, o.l.v. J. ViÚrin.

Op de voorzijde staan het stadswapen en een modern Onze- Lieve-Vrouwe-beeldje onder een sobere baldakijn.

Op de torenspits staan Manten en Kalle, de klokkenluiders van het belfort. Het oorspronkelijke beeldje van Mante werd in 1382, na de slag van Westrozebeke, meegenomen naar Dijon, waar het nog steeds op de Onze-Lieve-Vrouwekerk vertoeft, samen met de later toegevoegde Kalle en kinderen. De huidige uurslagers zijn nog jong. Ze werden in 1961 vervaardigd door Victor Cassiman.

De torenspits herbergt een kleine beiaard.

Bovenop de toren troont de god van de handel: Mercurius.

Lander Debacker beaamt dit en geeft nog meer informatie: 'Midden op de Grote Markt staat het Belfort, ook de Hallentoren genoemd. Het Belfort zelf werd reeds vermeld in 1307. Enkel het onderste gedeelte dateert nog uit die periode. Het Belfort werd in 1899 vernieuwd waarbij het 16de-eeuwse uitzicht werd hersteld. Op de voorzijde van het Belfort werd het stadswapen aangebracht en een Onze-Lieve- Vrouwebeeld. Langs de achterwand werd een monument opgericht als herinnering aan de slachtoffers van de oorlog.

Op de oostzijde van de toren staan de beroemde Manten en Kalle, die de uren op de klok van het Belfort slaan. De oorspronkelijke Manten en Kalle werden in 1382 gestolen en naar Dijon gebracht, waar ze nog steeds op de Onze-Lieve-Vrouwekerk staan. In 1961 werden in Kortrijk moderne beelden geplaatst.

Bovenop de toren van het Belfort troont Mercurius, de god van de handel, die er sinds 1712 als windwijzer dienst doet.

Tot in 1899 stonden rond het Belfort tientallen huizen met een gemeenschappelijke binnenkoer. Ze werden in 1550 gebouwd op de plaats van de vroegere Lakenhalle, die uit 1411 dateerde. Bij de aanleg van grotere hallen op het huidig Schouwburgplein, verloor de oude lakenhalle haar functie en werd afgebroken. Deze huizen rond de toren, die in 1717 verbouwd werden, hadden vrijwel allemaal een horecafunctie, met elk een eigen huisnaam, zoals Het Lammeken, Het Gouden Lammeken, De Gouden Fonteyne, enz. Samen met de afbraak van deze huizen werd ook het Belfort met sloping bedreigd, d.w.z. dat ze het belfort wilden omgooien omdat de toren het verkeer hinderde en het uitzicht op de Doorniksestraat belemmerde. Dank zij een petitie van de inwoners van Kortrijk bleef het Belfort echter bewaard. In het Belfort werd in 1994 een nieuwe beiaard ge´nstalleerd en is sinds 2002 Unesco Werelderfgoed.'

's Nachts wordt het belfort verlicht.Franšais
English