Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
(Ref:0004466)
Toon map op Google EarthSporthal De Soeverein te LOMMEL / BELGI╦
(Sportveldenstraat)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.


Arch Afra & Tobia Scarpa, Vittorio Simoni, Luc Vanroye (Scoop)
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Beschrijving van Sporthal De Soeverein LOMMEL / BELGI╦:

Dit modern sportcomplex heeft een dak dat opgehangen doormiddel van kabels zoals je dit ook ziet bij sommige hangbruggen. Dit staat symbool voor de brug naar de toekomst.

Bij de bouw van een nieuw sportcomplex was het de ambitie van het Lommelse stadsbestuur de banale, plompe bouwsels te overstijgen en iets te brengen wat als architectuur een belangrijk stuk nieuw patrimonium zou worden: een stuk bouwkundig erfgoed voor morgen.

Voor het concept van dit gebouw werd beroep gedaan op het Italiaans architectenpaar Afra & Tobia Scarpa, die samenwerkten met Vittorio Simoni en Luc Vanroye (Scoop) uit Hasselt.

In contrast met hun tot dan toe meest spectaculaire gebouw voor Benetton met een aan vertikale pilaren opgehangen dak, moest hier de binnenruimte vrij blijven. Daarom werd in dit geval een boogconstructie gebruikt.

De basisvorm van het gebouw is een cirkel. Dit verwijst naar het klassiek beeld van de arena, een bouwvolume waarbij er geen sprake is van uitgesproken voor- of zijgevels. Deze vorm is aan de buitenzijde zo consequent mogelijk uitgewerkt. De gesloten gevels, bekleed met metalen golfplaten, versterken het monumentale karakter ervan. In het interieur kon deze cirkelvormige opstelling niet doorgezet worden om de diversiteit aan gebruiksmogelijkheden niet te hypothekeren.

In het interieur werden de constructieve componenten zo zichtbaar mogelijk gemaakt. Hiervoor werden bijvoorbeeld de verwarmings- en de verlichtingsinstallatie zo opgevat dat ze de indruk van de basisopbouw van de zaal en de spanten versterken. Ook het beton wordt niet krampachtig verborgen: het maakt volwaardig deel uit van de constructie.

Voor meer info en foto's, zie de prachtige site www.soeverein.lommel.be.Franšais
English