Beschrijving van Onze-Lieve-VrouweKerk (te Veulen) HEERS / BELGIË:Jo Paque: 'Deze kerk is vooral mooi aan de binnenkant. Het plafond is uitgevoerd in hout, vlakke panelen tussen massieve balken. Elk panneel van ongeveer 50x50 cm is versierd met taferelen uit het leven van de patroon van Veulen. De schilderingen zijn in olieverf met goudornamenten. De toenmalige dame van het nabijgelegen kasteel van Veulen heeft volgens de overlevering meegeschilderd. Feit is dat ze minstens één keer figureerd op een tafereel. Toeristen en kenners komen zelfs vanuit het buitenland naar dit unieke plafond kijken.' Deze schilderingen dateren uit het begin van de 17e eeuw.
Deze kerk werd opgetrokken in de 15e eeuw in gotische stijl. Het benedengedeelte van de toren (in onregelmatig verband) is zelfs nog 13e eeuws. De zijbeuken werden in passende neogotische stijl toegevoegd in 1912.
David Peetermans: Frans H. Darcis, geboren te Vroenhoven 07 oktober 1892, priester gewijd te Luik op 01 april 1918 en overleden op 10 april 1969. Was priester van de Franciscaner Provinciale Orde van Keulen, van de Paters van Moresnet en van de Congregatie der Paters Assumptionisten van Zepperen. Hij was pastoor te Veulen van 1940 tot 1955. Onder zijn pastoraat werden verschillende kunstschatten van de kerk verkocht werden. Dit pastoraat eindigde in januari 1955. De plafondschilderijen waar van sprake werden meegeschilderd door Gravin d'Argenteau. Tot eind jaren tachtig had de familie van ridder de Donea het privilege om langs een zij-ingang plaats te nemen in een afzonderlijke loge achter 't altaar, waarbij zij bovendien tijdens de eucharistieviering als eerste de heilige communie ontvingen van de pastoor. Momenteel is de kerk in restauratie en niet betreedbaar, vooral de prachtige schilderijen en fresco's worden flink onder handen genomen en zullen nog meer dan voordien een lust voor het oog zijn, dit is een uniek stukje limburgse geschiedenis.
Français English
|