Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 4798 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004933)
Toon map op Google Earth



Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd te GENT / BELGI╦
(Jan Breydelstraat 32-34)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd GENT / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd GENT / BELGI╦: Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd GENT / BELGI╦:

Beschrijving van Huis met houten achtergevel - Huis van Jan Brouckaerd GENT / BELGI╦:

Dit woonhuis, met vooraan een trapgevel uit het begin van de 17e eeuw, heeft aan de achterkant de laatste, nog overgebleven houten gevel van Gent.

In 1671 werd in Gent een strenge reglementering van kracht, gericht tegen het herstel van houten gevels (waardoor de anderen inderdaad verdwenen).

De geschiedenis van dit pand werd dan ook grondig uitgespit. We weten zeker dat er in 1337 op deze plek huizen stonden, die eigendom waren van Jan Brouckaerd, een meestertimmerman. Vermoedelijk werden deze begin 15e eeuw samengevoegd als ÚÚn woning, met een houten voor- en achtergevel. Dat gebouw was wel minder hoog: het had slechts boven het gelijkvloers ÚÚn verdieping. Rond 1479 werd de woning naar achter verder vergroot tot aan de Lieve. De huidige achtergevel is mogelijk gedeeltelijk opgetrokken uit materiaal van de daarvoor gesloopte gevel.

De uitkragende geveltop is, naar gotische gewoonte, uitgesneden met een drielobtracering. Pigmentonderzoek heeft aangetoond, dat deze gevel steeds beschilderd is geweest. Oorspronkelijk werd witte olieverf gebruikt. Naderhand ging men, om redenen van onderhoud, over naar een donkere okerkleur.

Bij een recente renovatie werd gepoogd, om zoveel mogelijk het origineel hout te bewaren, en werd de houte skeletbouw opnieuw blootgelegd.



Franšais
English