Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 2104 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0004948)
Toon map op Google EarthSint-Ghislenuskerk te Waarschoot te WAARSCHOOT / BELGI╦
(Dorp)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Ghislenuskerk te Waarschoot WAARSCHOOT / BELGI╦ Foto door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)
Foto door Jean-Pierre Pottelancie

Foto door Jean-Pierre Pottelancie (waarvoor dank!)

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Ghislenuskerk te Waarschoot WAARSCHOOT / BELGI╦: Sint-Ghislenuskerk te Waarschoot WAARSCHOOT / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Ghislenuskerk te Waarschoot WAARSCHOOT / BELGI╦:

Van de gotische kerk is alleen nog de uitspringende westertoren bewaard gebleven. Deze dateert gedeeltelijk uit 1393, en gedeeltelijk ui de 15e eeuw. De in oorsprong ÚÚnbeukige kerk werd later verbreed tot een driebeukige kerk. In 1640 werd ze hersteld, waarbij de noordkant vernieuwd en vergroot werd (vooral het noorderkoor). In 1730 werd ook het zuiderkoor verlengd. In 1786 kwam er een nieuw koor, en tegen 1844 werd het transept verbreed. Al die vergrotingswerken geven de kerk een ongewone dimensies, wat bij gebrek aan dak (de kerk werd door brand geteisterd op Oudejaarsnacht 2000-2001) nog meer in de verf wordt gezet.

Het interieur herbergt waardevolle kunstschatten.

De preekstoel uit 1624 werd in 1766 met extra beeldhouwwerk opgesmukt. De communiebank uit 1732 werd door Pulincx vervaardigd. Er zijn 2 biechtstoelen uit 1766. Het orgel uit rond 1760 is van de hand van Pieter I van Peteghem.

Het schilderij 'Huwelijk van Maria en Jozef' wordt toegeschreven aan Otto van Veen, en zou uit rond 1600 dateren. 'Abiga´l smeekt genade af bij koning David voor Nabal, haar echtgenoot' dateert uit 1617, en behoort tot de Vlaamse school. 'Heilige Familie, met Heilige Anna, Joachim en Heilige Catharina' uit de 17e eeuw werd door Gaspard de Crayer geverfd, en is afkomstig uit de Sint-Annakerk in Gent. We vermelden ook 'Tafereel uit het leven van Maria' door Matthias Visch uit het midden van de 18e eeuw.

Kurt Van de Veire: 'Het orgel dat zwaar beschadigd werd tijdens de brand van oud naar nieuw 2001-2002, was van de hand van de gebroeders REYGAERT uit Geeraardsbergen, dewelke wel pijpwerk gebruikt hebben van het vorige orgel van Van Peteghem (er is er rond die periode ook zeer veel van verdwenen ! !).'

Inge Claeys: 'Intussen werd op zondag 24/6 de nieuwe kerk ingewijd. Een pareltje!! 'Franšais
English