Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 4730 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0005023)
Toon map op Google Earth



Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) te MIDDELBURG / MALDEGEM / BELGIË
(Middelburgse Kerkstraat)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË
Foto door Jean-Pierre Pottelancie

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Kruisdraging naar Pieter Brueghel de Jonge
Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Dit lijkt ons Aanbidding der Herders door Jan Ryckx Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË:
Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: De Werken van Barmhartigheid naar  Frans II Francken Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË: Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË:

Beschrijving van Sint-Pieter en Pauluskerk (te Middelburg) MIDDELBURG in MALDEGEM / BELGIË:

De kerk dankt haar ontstaan aan Pieter Bladelin (1403 à 1410-1472), tevens stichter van het voormalige stadje Middelburg-in-Vlaanderen.Hij was financieel expert en raadsheer van de hertogen Filips de Goede en Karel de Stoute van Bourgondië en schatbewaarder van het Gulden Vlies. (met dank aan Marc P.J. Martens)

De kerk heeft nog laatgotische stukken uit 1452-58. Dit zijn de achthoekige vieringtoren, een stuk van het transept en het koor.

Tijdens de godsdiensttroebelen (1579-1583) werd heel wat schade berokkend, die tussen 1612 en 1630 hersteld werd. Halfweg de 17e eeuw en in de tweede helft van de 18e eeuw volgden verdere verbouwingen. Het portaal dateert van 1768. Marc P.J. Martens: 'Het portaal van 1768 is weggebroken, de hele voorkerk (westpartij) dateert van omstreeks 1895 (architect Van Wassenhove uit Eeklo).'

Na zware oorlogsschade werden in 1945 en 1952 restauratiewerken uitgevoerd.

In het interieur vind je 2 oude biechtstoelen: uit 1676 en 1760-61.

Er hangen interessante schilderijen, zoals de 'Kruisdraging' uit het begin van de 17e eeuw naar Pieter Bruegel de Jonge en 'De Werken van Barmhartigheid' van halfweg de 17e eeuw naar Frans II Francken, en een copy naar de Bladelin-triptiek door Rogier van der Weyden. Marc P.J. Martens: 'De kopie van de Bladelintriptiek is geschilderd door Jan Ryckx van Brugge (blijkens vermelding in kerkrekening 1630-31).' Verder venoemen we 'Aanbidding der herders' uit rond 1630 door Jan Ryckx, 'Verrijzenis' uit 1718 door J. van den Kerckhove en 'Heilige Sebastiaan' uit 1775 door B.Fricx. De 'Aanbidding door de Herders' uit is een spiegelbeeldkopie van een werk van Rubens (origineel oorspronkelijk in Mechelen, sind 1802 in Marseille) (sic Marc P.J.Martens).

De 6 koperen kandelaars op het hoofdaltaar zijn 17e eeuws. Ze dragen het wapenschild en kwartierstaat van François Rugeley en echtgenote.


Eric Steenbeke: 'Ik ben hier als kind opgegroeid, en vindt het nog steeds een lieflijk dorpje, wel spijtig dat ik het Wapenschild van Middelburg nergens meer terugvind. '



Français
English