Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.3 door 1686 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0005115)
Toon map op Google EarthSint-Martinuskerk (te Meilegem) te ZWALM / BELGI╦
(Meilegemstraat - Bareelstraat)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Sint-Martinuskerk (te Meilegem) ZWALM / BELGI╦
Foto door Jean-Pierre Pottelancie

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Sint-Martinuskerk (te Meilegem) ZWALM / BELGI╦: Sint-Martinuskerk (te Meilegem) ZWALM / BELGI╦: Sint-Martinuskerk (te Meilegem) ZWALM / BELGI╦:

Beschrijving van Sint-Martinuskerk (te Meilegem) ZWALM / BELGI╦:

Deze classicistische kerk werd in 1784 gebouwd. Het stucwerk dateert ook nog uit die periode, alsook de altaren. De sacristie is iets ouder: ze dateert uit 1777.

In 1861 werd de westertoren gedeeltelijk herbouwd.

De communiebank dateert uit 1752, en de preekstoel uit 1758, en ook de biechtstoel dateert uit de 2e helft van de 18e eeuw. De marmeren doopvont dateert uit het einde van de 17e eeuw.

Patrick Van Cauteren: 'De laatste belangrijke restauratie (daken en interieur) had plaats tijdens het pastoraat van ZEH Gustaaf VERDONCK (░1922-+1995), pastoor van MEILEGEM van 1970 tot even voor zijn dood . De glasramen werden grotendeels door hem gefinancierd, en werden opgedragen aan Maria VERDONCK, zijn vooroverleden zuster en Maria SPITTAELS, zijn moeder. Het half verheven stucwerk boven de ingangspoort is eveneens een idee en realisatie van tijdens zijn pastoraat. Ikzelf ben zijn neef.'

Bart De Velder: 'Als addendum in de beschrijving van Patrick Van Cauteren is ook de kerkklok op de klokkentoren ook een realisatie van ZEH Gustaaf Verdonck. Als familielid van Zijne Eerwaarde Heer Verdonck kwam ik in mijn jeugd (vroege jaren '90) vaak op bezoek in deze kerk en pastorij. Ik speelde in de tuin met vijver, dat gescheiden werd door een muur van het hedendaags kerkhof. De zwarte hond 'Tobbie' van Zijne Eerwaarde, en zijn Lada blijft collectief geheugen in Meilegem. Ook de aanliggende parochiezaal waar menig gemeentefeest plaatsvond en aangrenzend was aan het pastorijhuis herinner ik me. Heden is het pand in handen van privÚ-bewoners.'Franšais
English