Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 5053 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0005410)
Toon map op Google EarthHerberg De Swaen (te 's Gravenvoeren) te 'S GRAVENVOEREN / VOEREN / BELGI╦
(Kinkenberg)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Herberg De Swaen (te 's Gravenvoeren) 'S GRAVENVOEREN in VOEREN / BELGI╦
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Herberg De Swaen (te 's Gravenvoeren) 'S GRAVENVOEREN in VOEREN / BELGI╦: Herberg De Swaen (te 's Gravenvoeren) 'S GRAVENVOEREN in VOEREN / BELGI╦: Herberg De Swaen (te 's Gravenvoeren) 'S GRAVENVOEREN in VOEREN / BELGI╦:

Beschrijving van Herberg De Swaen (te 's Gravenvoeren) 'S GRAVENVOEREN in VOEREN / BELGI╦:

Frits Schetsken: 'Herberg De Swaen laat zich op de voorgevel 1742 dateren, maar een niskapel in de straatgevel op het achtergebouw waarop Corsendonk bier wordt aangeprezen, vertelt ons dat het 1727 moet zijn. Dus er wordt hier wat gefoefeld met de leeftijd, zwanen zijn trotse dieren, nietwaar?

En nog wat: het oorspronkelijke geheel van gebouwen is rond 1950 verkleind tot er een U-vormig complex overbleef met een open binnenplaats aan de straatzijde, zodat de fotograaf nu wat inkijk kan geven.

De Swaen was in vervlogen tijden een halte op het traject van de postkoets van Aken naar Luik. Die koetsen moesten hier omhoog vanaf een pleintje - de Pley, niet op de foto's - over het bruggetje over de Voer en dan met twee bijna haakse bochten de straat in, waar je op de foto's inkijkt. Er zat dus een lelijke kink in de rijweg, vandaar de naam Kinkenberg.

Voor de herberg staat een in 1995 gerestaureerde barokke Onze-Lieve-Vrouwekapel uit baksteen met speklagen van mergel. Die staat hier dankzij Henri Delvaux, bewoner van een huis aan de overzijde van de kapel, aan de Pley. Wanneer je binnengaat merk je dat de eigenlijke kapel pas 60 centimeter verder begint bij een opstapje dat een oude grafsteen blijkt te zijn. Het altaar staat ter hoogte van het wapenschild op die herbruikte steen. 'Franšais
English