Nederlands
Franšais
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 63 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0008253)
Toon map op Google EarthJanskerk te Utrecht / Nederland
(Janskerkhof)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Janskerk Utrecht / Nederland
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Janskerk Utrecht / Nederland: Janskerk Utrecht / Nederland:

Beschrijving van Janskerk Utrecht / Nederland:

De Sint-Janskerk was de noordelijke punt uit van een kerkenkruis, samen met de oude Sint-Pieterskerk en de niet meer bestaande kerk van de Paulusabdij. Deze drie kerken werden door bisschop Bernold gesticht, kort na 1040.

Van de originele Romaanse kerk zijn het schip en het transept nog grotendeels bewaard gebleven. De ronde zuilen uit ijzerzandsteen werden echter in de dertiende eeuw ommetseld tot vierkante pijlers. Een van de oorspronkelijke zuilen in de noorderzijbeuk is uit het omringende metselwerk gehaald.

Het kleine romaanse koor met crypte werd tussen 1508 en 1539 vervangen door het huidige, grotere laatgotische koor met straalkapellen, vermoedelijk naar ontwerp van Willem van Noort.

De romaanse westbouw is in stappen verdwenen. De noordelijke toren stortte vermoedelijk in tijdens de 14e eeuw. De zomerstorm van 1674, die met een tornado onder o.a. het schip van de Dom omblies, bracht verdere schade aan, en de laatste resten van het westwerk, inclusief de zuidelijke toren, werden in 1681 gesloopt en vervangen door een eenvoudige nieuwe gevel naar ontwerp van Ghijsbert Theunisz. van Vianen. Tegelijkertijd werd de pandhof gesloopt en de Antoniuskapel vervangen door de hoofdwacht links naast de voorgevel van de kerk. De rijkversierde gevelsteen uit 1660 is afkomstig van de voorganger van deze hoofdwacht.

Tot 1580 behoorde de kerk met toe aan het kapittel van Sint-Jan. Na de Reformatie werd het koor ingericht als stadsbibliotheek (de voorloper van de universiteitsbibliotheek), terwijl de Waalse en Engelse gemeenten in de rest van het gebouw gebruikten. In 1656 werd ze in gebruik genomen als Nederduits Gereformeerde kerk, hoewel de bibliotheek van de Utrechtse universiteit nog tot 1821 in het koor bleef. Kort na de Franse tijd aan het begin van de 19e eeuw deed de kerk tijdelijk dienst als kazerne voor Russische en Pruisische soldaten.

Om de kerk beter geschikt te maken voor de protestantse dienst, werd in 1657 de helft van de pijlers in het schip weggebroken en tussen de resterende pijlers spitbogen aangebracht. Deze wijziging zorgde voor constructieve problemen in de lichtbeuk en werd in de jaren 1970 als esthetisch onbevredigend beoordeeld. Bij de laatste restauratie, die van 1977 tot 1981 geduurd heeft, werd teruggegrepen op de dertiende-eeuwse situatie.

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Janskerk_(Utrecht)Wikipedia voor meer infoFranšais
English