Nederlands
Français
English
Mission
Linking back
Contact
Home
Sources
Privacy
Random Hitparade By Place By Place
or Function
By Name By Element By Style By Person Past and Present
--> Mainpage --> List of all places Or Previous
People find this place rather nice! Average score: 5.4 by 1880 random voters.
And you??? Vote on places via Random.
(Ref:0001779)
Show on Google Earth map



Biloke abbey in GHENT / BELGIUM
(Godshuizenlaan 3)

Click on the picture for a maxi version

Previous
picture
Biloke abbey GHENT / BELGIUM
Picture by Johan Mares (@Belgiumview)

Next
picture

>Click on the small pictures to see them bigger.

Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM:
Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM: Biloke abbey GHENT / BELGIUM:

Biloke abbey GHENT / BELGIUM description:

Omdat er binnen de stadsmuren een groot gebrek aan plaats was, werd op deze plaats werd in het begin van de 13e eeuw een ziekenhuis opgericht door de familie Van Hove. Dit stond in een gebied dat bekend stond als 'Bijloke'. Om de zieken de bedienen kwam hier een klooster van Cisterciënzerzusters bij.

De Beeldenstorm richtte hier zeer veel schade toe, met als gevolg dat tijdens de 17e eeuw een reeks nieuwe kloostergebouwen het levenslicht zagen.

Tijdens de 19e eeuw groeide het geheel tot een gigantisch ziekenhuis, een functie die tot 1980 bewaard bleef.

Nochtans zijn er nog vroeggotisch restanten uit halfweg de 13e eeuw: de ziekenzaal opgetrokken in Doornikse kalksteen, met een indrukwekkend, drielobbig eikenhouten dakgebinte.

De Maria-Magdalenakapel uit 1276 is gotisch. De westgevel van de kapel vormt samen met die van de ziekenzaal één geheel, met twee tuitgevels. Beide hebben een groot spitsboogvenster en spitsboogportalen. Onderaan zijn ze versierd met een blinde spitsboogarcade, op zuiltjes met knopkapitelen. De gevel van de kapel draagt bovenaan een zeskansige campanille in renaissancestijl.

De oostvleugel werd tussen 1316 en 1321 opgetrokken in baksteen. Op de bovenste verdieping bevond zich het dormitorium. Haaks daarop staat de bakstenen zuidvleugel uit rond 1330, beroemd omwille van de rijke versiering van de tuitgevel. Op het gelijkvloers was hier de keuken en werden de voorraden opgeslagen. Op de eerste verdieping was de refter. De hoofdversiering is een drielobtracering. Maar daarbinnen vind je overvloedig maaswerk, echte en blinde spitsboogvensters, rozetten, vierpasbogen... Helemaal bovenaan zit een driepasboog met een scherpe hoek.

Het bakstenen 'Craekhuys' dateert vermoedelijk uit 1511, en is overdekt door een eikenhouten spitstongewelf.

Tijdens de inrichting tot museum, vanaf 1927, werden een aantal elementen uit andere Gentse gebouwen toegevoegd. Zo is de barokke toegangspoort van het poortgebouw in feite die van het teloorgegane Sint- Elisabethbegijnhof. De armenkamer komt uit het stadhuis. De rococo-ontvangstzaal uit de voormalige Baudelooabdij werd in een nieuwbouw geplaatst. In de voortuin bevindt zich een stuk van de woning De Ketele (1734) uit de Veldstraat.



Nederlands
Français