Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en NuKunst - kunstwerken van Gédéon Bordiau in België op foto(000382)

Gédéon Bordiau werd op 2 februari 1832 geboren in Neufvilles bij Zinnik. Hij overleed op 23 januari 1904 te Sint-Joost-ten-Node.

In feite was hij een medewerker van J.Poelaert, die hij later opvolgede als stadsarchitect van Brussel.

Hij verwezenlijkte o.a. een aantal grote projecten voor de Nationale, Internationale en Wereldtentoonstellingen (1880, 1886, 1897 in Brussel bij het Jubelpark en in 1885 te Antwerpen). Hij greep o.a. naar nieuwe bouwtechnieken, zoals het gebruik van zichtbaar metaal.

Bordiau trok naar Brussel in 1847, om er te studeren aan de academie van architectuur. Hij kreeg daar o.a. les van T.F. Suys.

In 1850 werd hij stagiair bij Poelaert, waar hij opklom tot bureauchef en en meewerkte aan een aantal van dienst reusachtige bouwwerken (zoals de Congrescolom en het Justitiepaleis). Na het ontslag van Poelaert als stadsarchitect in 1859, volgde Bordiau hem op.

In die functie ontwierp bij bv het noordoostelijke deel van de Leopoldswijk. Rekening houdend met de helling en de reeds aanweizge vijver van Sint-Joost (nu Maia-Louizasquare), ontwiep hij 3 op elkaar aansluitende squares, waaruit het stratentracé uitwaaierde.Lijst

Pos

Minifoto

Naam

Land

Plaats

Score

Begin
jaar

1JubelparkcomplexJubelparkcomplex
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Sleutelwoorden:Triomfboog, Museum, zuil, pilaar, galerij, gaanderij, brons, beeld (als ornament), Charles Girault, Gédéon Bordiau, Thomas Vinçotte, Jef Lambeaux
BELGIËBRUSSEL5.6 / 2375
2HandelspandHandelspand
Arch. Gédéon Bordiau
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Sleutelwoorden:Neorenaissance, Neobarok, kariatide, beeld (als ornament), middenrisaliet, balkon, zuil, pilaar, travee, as, Gédéon Bordiau
BELGIËBRUSSEL5.3 / 20151878
3Fontein bij Maria-Louiza Fontein bij Maria-Louiza
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

Sleutelwoorden:cararamarmer, Gédéon Bordiau
BELGIËBRUSSEL5.3 / 2060