Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.4 door 2846 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000035)
Toon map op Google Earth



Kasteel van Lexhy (te Horion) te GRACE-HOLLOGNE / BELGIË

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Kasteel van Lexhy (te Horion) GRACE-HOLLOGNE / BELGIË
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Beschrijving van Kasteel van Lexhy (te Horion) GRACE-HOLLOGNE / BELGIË:

De geschiedenis van het heerschap van Lexhy gaat terug naar de 8e eeuw.

Eén van de eerste gekende heren was Libert de Warfusée, die met Agnes d'Awirs gehuwd was.

Naar hem verwijst volgende legende: Na het overlijden van Agnes besloot Libert om het kasteel in abdij om te toveren. Op een dag, toen hij de mis aan het vieren was, werd een eenzame ridder aangetrokken door het klokkengelui. Geîntregeerd door de klokken, kwam de ridder de kapel binnen. Daar, onder indruk van de sereniteit van de plek, knielde hij om te bidden. De heer van Lexhy leidde hieruit af dat dit een gentleman was, en nodigde hem uit te overnachten. 's Avonds tijdens het gesprek bleek dat de ridder Raes de Dammartin was, een lid van de Franse koninklijke familie. Libert de Warfusée bood hem dan de hand van zijn dochter Alix aan... Hertog Raes de Dammartin en Alix de Warfusée hadden 2 zonen, die als de voorvaders worden beschouwd van de hoogste adel van Luik.

Naderhand gaat het geheel vaak over van de ene naar de andere familie, en tegen 1837 is het geheel nog slechts een ruïne.

Baron de Blanckart, gehuwd met Van Liederlkercke (aan wie het domein toebehoorde), die van het kasteel en de plek hield, besloot om een nieuw kasteel te bouwen. De aanleiding was in feite de val van zijn schoonmoeder van een enorme wenteltrap in het oude kasteel. Het oude kasteel (gelegen waar nu de vijver is) werd gesloopt en op een drassig stuk grond achter de vijver werd een nieuw 'woninkje' neergezet.

Blanckart, een handige duitse staalbaron uit Alsdorf, vlak bij Aachen, groef verder op het terrein een gat om zelf in een veldoven de bakstenen voor het kasteel te bakken. de familie had ook nog ergens een woud in chenee, waar al het eikenhout vandaan kwam voor de bouw en met de hulp van de duitse vaklieden uit het plaatsje van het moederkasteel: ottenhof in herzogenrath, werd uiteindelijk in 1852 de bouw van dit kasteel in neoklassieke stijl gerealiseerd !!!

Opmerkelijk detail: 150 jaar later, tijdens de restoratie van het huidige kasteel, werden opnieuw vaklieden uit Herzogenrath ingezet om het kasteel te restaureren.

Het nieuwe gebouw heeft een 57 meter lange gevel bestaande uit 7 traveeën. Het werd een sober kasteel met een symmetrische gevel. Het midden van de gevel draagt een breed fronton op 4 pilasters. Het fronton draagt het wapenschild van de aliantie tussen de Blanckart-von Hövel. In het midden van het gebouw is er een belvédère toren, van waaruit je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt.


Volgens Jean Grimbérieux (door ons vertaald) is de legende fout: 'Er is geen Raes de
Dammartin geweest die van de Franse koninklijke familie afkomstig was. Reeds meer dan een eeuw geleden bewees de Luikse historicus Camille de Borman dat de legende een verzindsel is. Er was wel een Raes de Donmartin, die een lokale heer was.'



Français
English