Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.2 door 2243 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000205)
Toon map op Google Earth



Mercator-Orteliushuis te ANTWERPEN 1 (centrum) / ANTWERPEN / BELGIË
(Kloosterstraat 11-17)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË Pilasters met composietkapitelen sieren het barokgedeelte aan de tuinzijde.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

Pilasters met composietkapitelen sieren het barokgedeelte aan de tuinzijde.
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Gevel aan de Kloosterstraat.Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: De inkom van het barokgedeelte (foto rond 1900) met de beelden van Bacchus (links) en Venus (rechts).Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: De inkom van het barokgedeelte met de beelden van Bacchus (links) en Venus (rechts).Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: De binnengevels op de binnenkoer in de typische bak- en zandsteenstijl.Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË: Het beeld van Venus flankeert de inkom van het barokgedeelte en is van de hand van J.G. De Kock.Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:  Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:

Beschrijving van Mercator-Orteliushuis ANTWERPEN 1 (centrum) in ANTWERPEN / BELGIË:

De naam verwijst naar Abraham Ortelius, die gewoond zou hebben in dit pand. Die woonde eigenlijk niet in dit pand maar bij zijn zuster in het nummer 33-35 van de Kloosterstraat. Toch is de naam niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap van Antwerpen organiseerde in dit pand regelmatig voordrachten tussen 1944 het begin van de jaren 1950. Dit genootschap streefde al van bij haar ontstaan naar een eigen museum de naam zou dragen van Ortelius. In 1946-47 wijdde de vereniging een artikel aan haar toenmalige zetel in de Kloosterstraat, wat ze het 'Orteliushuis' noemden.

Wellicht stond er op deze plek reeds in de 12e eeuw een huis. Op de site van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis kunt u veel details terugvinden over de geschiedenis van dit pand. Rond 1600 vormde het geheel een eenheid met een belangrijke patriciërswoning als gevolg.

Wellicht was het oorspronkelijke gebouw U-vormig. Deze beide zijvleugels tonen een gemengde laatgotische-renaissance bouwtrant. De gevel aan de Kloosterstraat werd volledig opgetrokken in zandsteen en bevat een hardstenen poortomlijsting die toegang geeft tot de binnenplaats. De binnengevels werden uitgevoerd in de typische bak- en zandsteenstijl.

Op het einde van de 17e eeuw zou Hendrik Frans Verbruggen beide zijvleugels met elkaar verbinden door een achterbouwsel in barokstijl waardoor de binnenplaats ontstond.

Aan weerszijden van de inkom van deze vleugel zie je de beelden van Venus en Bacchus van de hand van J.G. De Kock

Achteraan kom je uit in de tuin en daar krijg je zicht op de monumentale barokke achtergevel. De gevel bestaat uit 7 traveëen onderbroken met mooie pilasters met composiet-kapitelen. Bovenaan werd de kroonlijst versierd met een driehoekig fronton.




Naar Florian De Wilde: 'De beelden van het Mercator-Orteliushuis zijn prachtig, maar ik vind het jammer dat de beelden niet eens hersteld worden omdat ze zo zwaar beschadigd zijn.'

HUGO A. BUYLE: 'In een oud knipsel uit De Nieuwe gazet van de hand van wijlen Piet Sterckx, dd.26/8/19.. dat het gebouw, nadat het een wasserij geweest was en ontdaan van de meeste historische relicten, aangekocht werd door de vereniging Historische gebouwen van België, klopt dit? wanneer is het voortverkocht? bestaat de vereniging nog? Wie is er dan nu de echte eigenaar van?' Wie weet dit??


HUGO A BUYLE: 'een zéér mooi gebouw, vooral de binnentuin is zalig. spijtig dat de aerchologische dienst uit dit gebouw moest verhuizen naar de zielloze Bell toren;'



Français
English