Nederlands
Français
English
Missie
Links
Contact
Home
Bronnen
Privacy
Willekeurig Hitparade Per Plaats Per Soort
of Functie
Per Naam Per Element Per Stijl Per Persoon Vroeger en Nu
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek aanvaardbaar! Gemiddelde score: 4.9 door 1772 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken via Willekeurig
(Ref:0000817)
Toon map op Google Earth



Stadhuis en belfort te AALST / BELGIË
(Grote Markt)

Klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vorige
foto
Stadhuis en belfort AALST / BELGIË De ronde hoektorens benadrukken enerzijds de rechthoekvorm van het gebouw, en geven het geheel een slanker uitzicht.
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)

De ronde hoektorens benadrukken enerzijds de rechthoekvorm van het gebouw, en geven het geheel een slanker uitzicht.
Volgende
foto

Klik op de kleine foto's om ze te vergroten.

Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: De achtergevel heeft een vroeggotisch profiel, met een trapgevel. Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: De zonnewijzer (tussen de twee beelden) was aanvankelijk zo oud als de belforttoren zelf. In 1600 werd echter een nieuwe zonnewijzer gemaakt die 80 jaar later door Jan Lippery opnieuw verguld werd en hoger geplaatst werd.Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: De vierkante belforttoren zelf kwam er pas in 1460 en herbergt sindsdien de beiaard. De toren wordt bekroond sierlijke weergang en daarboven door een achthoekige klokkenkamer. Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: De vensteropeningen op de benedenverdieping zijn nog romaans, met laatromaanse rondbogen met deelzuiltjes.
Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: De twee halfverheven beelden op de voorgevel van de Belforttoren stellen de Graven van Vlaanderen en de Graven van Aalst voor.   De zonnewijzer tussen de twee beelden was aanvankelijk zo oud als de belforttoren zelf. In 1600 werd echter een nieuwe zonnewiStadhuis en belfort AALST / BELGIË: Stadhuis en belfort AALST / BELGIË: Stadhuis en belfort AALST / BELGIË:

Beschrijving van Stadhuis en belfort AALST / BELGIË:

Dit stadhuis dateert uit 1225, en is daarmee vermoedelijk het oudste uit de Nederlanden. Het rechthoekige grondplan en volume met de hoektorens doen denken aan bijvoorbeeld het stadhuis van Leuven, dat twee eeuwen jonger is.

Het is gebouwd in Balegemse steen.

De hoge onderbouw duidt nog op de verdedigende functie.

De achtergevel heeft een vroeggotisch profiel, met een trapgevel. De vensteropeningen op de benedenverdieping zijn echter nog romaans, met laatromaanse rondbogen met deelzuiltjes. De ronde hoektorens benadrukken enerzijds de rechthoekvorm van het gebouw, en geven het geheel een slanker uitzicht.

Toen de stad omstreeks 1380 verwoest werd door Gentenaren onder Lodewijk van Male, brandde het schepenhuis gedeeltelijk af. Alleen de oostgevel bleef gespaard. In 1407 werden de voorgevel en de zijgevel langs de Grote Markt heropgebouwd.

De vierkante belforttoren zelf kwam er pas in 1460 en herbergt sindsdien de beiaard. De toren wordt bekroond sierlijke weergang en daarboven door een achthoekige klokkenkamer.

De twee halfverheven beelden op de voorgevel van de Belforttoren stellen de Graven van Vlaanderen en de Graven van Aalst voor.

De zonnewijzer tussen de twee beelden was aanvankelijk zo oud als de belforttoren zelf. In 1600 werd echter een nieuwe zonnewijzer gemaakt die 80 jaar later door Jan Lippery opnieuw verguld werd.

Het opschrift 'NEC SPE, NEC METU'('noch door hoop, noch door vrees') op de voorgevel is de lijfspreuk van Philips II, Graaf van Aalst (1555).

Het kapelletje aan de zijde van de Grote Markt dateert uit het einde van de 15e eeuw en heeft prachtige, laatgotische gewelven.

In de nacht van Aalst-kermis op 7 juli 1879 brandde na een vuurwerk een gedeelte van het Oud-Schepenhuis opnieuw af. De schade was aanzienlijk. De barokke bekroning van voorgevel, fronton en torentje werden bij de herstelling vervangen door een gotische constructie. De restauratie van de belforttoren werd het eerst aangepakt, maar de zonnewijzers werden niet meer aangebracht. De heropbouw van de voorgevel gebeurde pas in 1886.




Lutgart Hoste: 'Hééél mooi belfort ! Doe me voesj !!!!!!! Oilsjt stad van mén droeimen'



Français
English